Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/12724
Karar No: 2014/13752
Karar Tarihi: 16.06.2014

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2013/12724 Esas 2014/13752 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, 2008 yılında meydana gelen kazanın iş kazası olduğunun tespit edilmesini istemiş ve mahkeme bu isteği kabul etmiştir. Ancak, davalı kurumun temyizi üzerine yapılan incelemede, dosyadaki kayıtların yetersiz olduğu ve gerekli araştırmaların yapılmadığı sonucuna varılmıştır. İş kazası tespitinde, sigortalının işyerinde bulunması, işveren tarafından yürütülen iş dolayısıyla ya da görevlendirme sonucu oluşması gerekmektedir. Ayrıca, sigorta olayının iş kazası sayılması için sigortalının sigortası olması ve olayın düzenlemede belirtilen koşullar çerçevesinde meydana gelmesi gerekmektedir. Mahkeme kararında, delillerin yetersiz olduğu ve gerekli incelemelerin yapılmadığı gerekçesiyle sonuç hatalı olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle, davalının temyiz itirazları kabul edilerek kararın bozulması kararlaştırılmıştır. İlgili kanun maddesi, 506 sayılı yasanın 11. maddesi (5510 sayılı yasanın 13. maddesi) olarak belirtilmiş ve iş kazasının tespitinde gereken koşullar açıklanmıştır.
21. Hukuk Dairesi         2013/12724 E.  ,  2014/13752 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Şanlıurfa 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 30/05/2013
    NUMARASI : 2012/204-2013/592

    Davacı, 2008 yılı Ağustos ayında meydana gelen kazanın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    K A R A R
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalı Kurumun, aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
    2-Dava, davacının davalı nezdinde çalışırken 2008/8. aydaki yaralanma olayının iş kazası olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, istemin kabulüne karar verilmiş ise de, bu sonuca eksik araştırma ve inceleme sonucu varılmıştır.
    İş kazasının tespiti istemine ilişkin bu tür davalar 506 sayılı Yasa"nın 11. maddesinden ( 5510 sayılı Yasa"nın 13.maddesinden ) kaynaklanmaktadır. Anılan maddeye göre, iş kazası, a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı hemen veya bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylardır. Zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması için, 1) sigorta olayına maruz kalan kişinin sigortalı olması, 2) sigorta olayının maddede sayılı sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, sigorta olayının, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının 2008/8. ay içerisinde psikiyatri, genel cerrahi, acil servis, ortapedi ve fizik tedavi birimleri olmak üzere devlet hastanesinde 6 kez muayene olduğu, SGK kayıtlarında iş kazası müracaatına dair herhangi bir kayıt bulunmadığı, bilirkişi raporunda iş kazası olduğunun belirtildiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, dosyada 6 adet birbirinden farklı birimlerce yapılmış muayene kaydı bulunmakta olup, davacının iddia ettği yaralanma olayının hangi tarihte meydana geldiğinin ve hangi birimde muayene olduğunun tespit edilmediği, davacının beyanında geçen bu yaralanma olayı ile ilgili aldığı 7 günlük raporun araştırılmadığı ve bununla ilgili tedavi evraklarının getirtilmediği, davacının davalı nezdindeki çalışmalarıyla ilgili bilgi ve belgelerin istenmediği,yaralanma olayının kolluk birimlerine iletilip iletilmediğinin belirlenmediği, iddia edilen yaralanma olayının meydana geldiği tarih itibariyle davalı işyerinde bordrolu çalışanların tespit edilip dinlenmediği görülmektedir.
    Yapılacak iş, öncelikle davacıyı çağırıp işyerinde hangi tarihte yaralandığını ve bu yaralanma nedeniyle hastanenin hangi biriminde tedavi gördüünü sorup tespit etmek, yine davacının beyanında geçen 7 günlük raporu ve buna dayanak teşkil eden tedavi evraklarını ilgili sağlık kuruluşundan istemek, davacının Kurumdan sigorta sicil dosyası ile davalı işyerinden çalışmalarıyla ilgili bilgi ve belgelerin dosyaya ibrazını sağlamak, yaralanmanın meydana geldiği tarih itibariyle davalı işyerinin bordrolu çalışanlarını tespit edip beyanlarını almak, yaralanma olayının hastanede görevli kolluk görevlilerine veya diğer kolluk birimlerine iletilip iletilmediğini eğer iletilmişse herhangi bir soruşturma yapılıp yapılmadığını araştırmak ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 16/06/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi