Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9719
Karar No: 2013/12467
Karar Tarihi: 11.09.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/9719 Esas 2013/12467 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, kendisi ve çocukları için yeterli nafakayı davalıdan talep etmiştir. Davalı ise reddetmiştir. Mahkeme, davacı lehine tedbir nafakasının kaldırılmasına ve müşterek üç çocuk için ayrı ayrı tedbir nafası verilmesine karar vermiştir. Ancak, yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında davalının daha fazla geliri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, mahkeme tarafından tespit edilen miktarın hakkaniyete uygun bir şekilde artırılması gerektiği ve davacı lehine vekalet ücreti verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- TMK'nun 195. maddesi: Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda hâkimin müdahalesini içeren madde.
- TMK'nun 197. maddesi: Ortak hayatın kişilik, ekonomik güvenlik ya da aile huzuru açısından tehlikeli hale gelmesi durumunda eşlerin ayrı yaşam hakkına sahip olduğunu belirten madde.
- TMK'nun 186. maddesi: Tedbir nafakasında, eşlerin birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katkıda bulunmaları gerektiğini belirten madde.
3. Hukuk Dairesi         2013/9719 E.  ,  2013/12467 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin ve çocukların ihtiyaçları için davalının kendisi için 600,00 TL, müşterek çocuklardan ... için 500,00 TL, ... için 400,00 TL,... için 400,00 TL toplam 1.900,00 TL nafakanın davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı cevap dilekçesinde özetle, davacı ile fikren ve ruhen anlaşamadıklarını, 2010 yılında davacı ile boşanmak istediğini, başka bir bayan ile birlikte yaşadığının doğru olduğunu, boşandıktan sonra ... isimli bayanla evleneceğini, ihtiyaçlarının olduğunu, davacının çalıştığını, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece kısmen kabul kararı ile, davacı lehine takdir edilen tedbir nafakasının kaldırılmasına, müşterek üç çocuk lehine ayrı ayrı tedbir nafası hükmedilmesine dair karar verilmiş, mahkeme kararı davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dava tedbir nafakası talebine ilişkindir.
    TMK’nun 195. maddesi uyarınca, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler. Hâkim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine Kanunda öngörülen önlemleri alır. Aynı yasanın 197. maddesine göre de; eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi bicimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
    Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
    Tedbir nafakasında eslerin birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katkıda bulunmaları gerekir (TMK Md. 186/son). Davacı eşin ekonomik durumunun davalı (kocadan) daha iyi olması veya davacının çalışması davalı (kocayı) tedbir nafakası yükümlülüğünden kurtarmaz. Ortak giderlere ( elektrik, su, telefon, kira, yakıt parası vs.) katılma yükümlülüğünü tamamen ortadan kaldırmaz. Bu durum sadece nafaka miktarının takdirinde etkili olabilir. Davacı kadının gelirinin bulunması ona tedbir nafakası bağlanmasını engelleyici bir hal değildir. Böylece "hakkaniyet" ilkesine uygun bir nafaka tespit edilebilir (TMK. Md. 4).
    Hakim, eşlerin birlikte yaşarken sürdürdükleri hayat seviyesini ayrı yaşamaları halinde de korunması gerektiğini gözetmelidir.
    Somut olayda; davalının davacıyı 3 çocuğu ile birlikte terkederek başka bir kadınla ayrı evde yaşadığı, tanık anlatımları ve davalının da kabulüyle sabit olup davacının ayrı yaşamada haklılığı kanıtlanmıştır. Yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında davacının hastanede aylık 739,79 TL ile temizlikçi olarak çalıştığı, davalının polis memuru olduğu ve aylık gelirinin 2.708,00 TL olduğu tespit edilmiştir. Mahkeme davacının kendi hayatını idame ettirdiği ve asgari ücret ile çalıştığı gerekçesiyle davacı lehine tedbir nafasına hükmetmemiştir. Oysa ki, davacının çalışması davacı lehine tedbir nafakasına hükmedilmesine engel değildir. O halde davacının çalışmış olduğu da dikkate alınarak davacı lehine "hakkaniyet" ölçüsünde bir miktar tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, delilerin yanılgılı değerlendirilmesi sonucu istemin tümüyle reddi doğru görülmemiştir. Ayrıca mahkemece davacı taleplerinin kısmen kabul edilmesi nedeniyle davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken vekalet ücretine hükmedilmemesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.09.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi