Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 1999/2852
Karar No: 1999/7533
Karar Tarihi: 13.12.1999

Danıştay 8. Daire 1999/2852 Esas 1999/7533 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, Ticaret Odası'nın mali müşavirliği pozisyonundan çıkarılmasına ilişkin işlemin iptali için bir dava açtı. İdare Mahkemesi, sözleşmenin hizmet sözleşmesi olduğunu ve idari sözleşme niteliği bulunmadığı için davayı reddetti. Ancak Danıştay, Ticaret Odası'nın bir kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olduğunu ve davacının uzmanlığı gerektiren bir kamu hizmetinin yerine getirilmesi için sözleşmeli olarak çalıştırıldığını belirterek, yapılan sözleşmenin idari bir sözleşme niteliğinde olduğuna karar verdi. Bu nedenle, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararı bozuldu ve dosya yeniden görüşülmek üzere geri gönderildi.
Kanun Maddeleri:
- 5590 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları Sanayi Odaları Deniz Ticaret Odaları Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Yasası'nın 1. maddesi: Ticaret Odası, kanunda yazılan hizmetleri görmek amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.
- 5590 sayılı yasanın 86. maddesi: Personel Yönetmeliği'nde belirtilen şekilde sözleşm

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1999/2852
Karar No: 1999/7533

Temyiz İsteminde Bulunan : …
Vekili : …
Karşı Taraf : … Ticaret Odası Başkanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : ... Ticaret Odasının Mali Müşavirliğini yürüten davacının mali müşavirlik sözleşmesinin uzatılmamasına ilişkin … gün ve … sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davayı, davacının davalı idareyle imzaladığı sözleşmenin niteliği itibariyle hizmet sözleşmesi olduğu, sözleşmede idareye herhangi bir üstünlük tanınmadığı, yürütülen hizmetin kamu hizmetiyle doğrudan ilgili olmadığı, idari sözleşme niteliği bulunmayan sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlığın adli yargı yerince çözümlenmesi gerektiği gerekçesiyle görev yönünden reddeden ... İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının, 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerekteği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi ... 'in Düşüncesi : İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ın Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Uyuşmazlık ... Ticaret Odasının Mali Müşavirliğini yapan davacının görev süresinin uzatılmamasına ilişkin davalı idare işleminden doğmuştur.
5590 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Odaları Sanayi Odaları Deniz Ticaret Odaları Ticaret Borsaları ve Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Yasasının 1. maddesinde Ticaret Odasının kanunda yazılan hizmetleri görmek amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğu kurala bağlanmıştır.
Anılan Yasanın 86. maddesi uyarınca hazırlanıp 5.8.1983 gün ve 18126 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Personel Yönetmeliğinin Çalışma Biçimleri başlığını taşıyan 3. maddesinin "b" fıkrasında da sözleşmeli personelin, özel bir meslek bilgisini ve uzmanlığı gerektiren veya proje hazırlanması ve incelenmesi gibi görevlerde "sözleşme" ile çalıştırılan personel olduğu belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının 1.5.1998-31.12.1998 tarihleri arasında Ticaret odasının Mali Müşavirliği kadrosuna sözleşmeyle atandığı, Mali Müşavirlik kadrosunun, odanın kadro cetvelinden 25.12.1998 gün ve 41 sayılı Oda Meclisi kararı ile çıkartıldığından sözleşmesinin uzatılmadığı anlaşılmaktadır.
Bir sözleşmenin "idari sözleşme" niteliğinde olabilmesi için bir idarenin kamusal yetkilerine dayanarak hazırladığı ve kendisine üstünlük ve ayrıcalık tanıyarak sürekli bir kamu hizmetinin yürütülmesine ilişkin olarak düzenlenen sözleşmeler olması gerekmektedir.
Dava konusu olayda, belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca davalı idarenin kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olmakla, kamu hizmeti yürüttüğü, davacının kadro karşıliği olarak sürekli bir kamu hizmetinin yürütülmesine ilişkin bir görev karşılığında, koşulları idarece belirlenen bir sözleşme imzalandığı açık olduğundan yapılan sözleşme idari bir sözleşme niteliğindedir.
Bu durumda davanın görüm ve çözümü idari yargı yerlerinin görevinde olup aksi yöndeki İdari Mahkemesi kararında yasal isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle ... İdare Mahkemesi kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine 13.12.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi