Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9507
Karar No: 2013/12529
Karar Tarihi: 11.09.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/9507 Esas 2013/12529 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı kadın, boşanma davasında müşterek çocuk lehine takdir edilen 250 TL iştirak nafakasının azaltılması talebiyle dava açmıştır. Davalı kadın, işe başladığı ancak asgari ücret dışında bir gelir elde etmediğini belirtmiştir. Mahkeme, davayı reddetmiştir. Davacı tarafından yapılan temyiz itirazları reddedilerek mahkeme kararı onanmıştır. Kararda, boşanma kararı ile velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır hükümleri ile nafaka miktarının çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçlerine göre belirlenir şeklindeki TMK.nun 330. ve 331. maddeleri yer almaktadır. Ayrıca, TMK.nun 182. maddesi gereği, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olan eş, boşanma kararı ile birlikte belirlenmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2013/9507 E.  ,  2013/12529 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafakanın azaltılması davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dilekçesi ile; boşanma davasında müşterek çocuk lehine takdir edilen 250 TL iştirak nafakasının, davalı kadının 01.05.2010 tarihinden bu yana çalışmaya başladığını ve asgari ücretin üstünde gelir elde ettiğini iddia ederek 150 TL"ye indirilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesi ile; müvekkilinin 01.05.2010 tarihinden bu yana çalışmaya başladığını fakat asgari ücretten çok az geliri olduğunu, ailesinin yardımına muhtaç olduğunu savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece; davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davacı vekilinin sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak, mahkemenin hükme esas aldığı gerekçesine bakıldığında; ""...anneye ödemesi gereken yoksulluk nafakasından annenin yoksulluktan kurtulması nedeniyle kurtulduğu gözönüne alınarak kendisinin ekonomik durumunun daha iyi olacağı bir gerçektir."" denildiği görülmektedir.
    TMK.nun 182. maddesine göre; boşanma kararı ile velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
    TMK.nun 330. maddesindeki düzenleme, nafaka miktarının çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçlerine göre belirlenir şeklindedir.
    TMK"nun 331.maddesi uyarınca da; durumun değişmesi halinde hakim nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırabilir.
    Mahkemece; yukarıda anılan kanun hükümleri değerlendirilerek, davacı tarafından indirim talep edilen iştirak nafakasına hükmedilmesinin üzerinden 4 yıl geçtiği, geçen 4 yıllık süre sonunda müşterek çocuğun yaşının büyümesi ile okul ihtiyaçlarının artacağı, sırf annenin maaş almaya başlamış olmasının babanın ödemiş olduğu nafakanın azaltılmasına yasal bir dayanak olamayacağı gerekçeleri ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken, gerekçede annenin çalışmaya başlamış olmasının onu yoksulluktan kurtaracağından bahsedilmiş olması doğru görülmemiş ancak bu husus sonuca etkili olmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, 11.09.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi