Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1663
Karar No: 2020/5078
Karar Tarihi: 04.11.2020

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2017/1663 Esas 2020/5078 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, çekişmeli taşınmazın zilyetliğinin kendilerine ait olduğunu iddia etmiştir. Mahkeme, yapılan incelemeler sonucunda taşınmazın kültür arazisi niteliğinde olduğunu ve imar-ihya işlemlerine 30-40 yıl önce başlandığını tespit etmiştir. Ancak, taşınmazın aşırı yağışların ve doğal etkilerin neden olduğu bozulmaları nedeniyle tarım için uygun olmadığı, son 15-20 yılda tarımsal faaliyetin yapılmadığı ve doğal hayata terk edildiği belirlenmiştir. Bu nedenle, taşınmazın zilyetlikle kazanılabilmesi için gerekli koşulların oluşmadığı sonucuna varılmıştır. Yargıtay kararı, davacıların lehine verilen kararın doğru olmadığına hükmetmiştir.
3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14. ve 17. maddelerinde, zilyetlikle kazanmanın koşulları belirtilmektedir. Buna göre, zilyetlikle kazanılabilecek yerlerden olan taşınmazların emek ve para harcanarak imar-ihya edilmesi ve kazanmayı sağlayacak sürenin geçmesi gerekmektedir.
16. Hukuk Dairesi         2017/1663 E.  ,  2020/5078 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; "eksik araştırma ve inceleme ile karar verilemeyeceği belirtilerek; dava konusu taşınmaza ilişkin kadastro tespit tarihinden en az 20 yıl öncesine ait stereoskopik hava fotoğrafları ile topografik haritaların, taşınmazın çevresinde bulunan taşınmazlara ait kadastro tespit tutanakları ve dayanak kayıtları ile kadasto sonucu oluşan tapu kayıtlarının ilgili yerlerden getirtildikten sonra, mahallinde aynı köy ve komşu köylerden seçilecek yerel bilirkişiler, taraf tanıkları, jeodezi ve fotogrametri mühendisi bilirkişisi, ziraat mühendisi bilirkişisi ve fen bilirkişisinin katılımıyla keşif yapılması ve yapılacak bu keşifte, taşınmazın niteliğinin, taşınmaz üzerinde imar-ihya işlemlerine başlandığı ve tamamlandığı tarih ile tarımsal amaçlı zilyetliğin başlangıç tarihlerinin ayrı ayrı saptanması, dava konusu taşınmazın öncesinin kadim ya da tahsisli mera niteliğindeki yerlerden olup olmadığı hususunun araştırılması, ondan sonra toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, çekişmeli 109 ada 51 parsel sayılı taşınmazın davacılar adına miras payları oranında tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, çekişmeli taşınmaz üzerinde davacılar yararına zilyetlikle iktisap koşullarının oluştuğu gerekçesiyle yazılı olduğu şekilde karar verilmiş ise de, varılan sonuç dosya kapsamına uygun bulunmamaktadır. Taşınmazın zilyetlikle kazanılabilmesi için, öncelikle zilyetlikle kazanılabilecek yerlerden olması, bundan sonra da 3402 sayılı Yasa"nın 14 ve 17. maddeleri uyarınca, emek ve para harcanmak suretiyle imar-ihya edilerek tarıma elverişli hale getirilmesi ve bu işlemlerin tamamlanmasından sonra kazanmayı sağlayacak zilyetlik süresinin geçmesi zorunludur. Somut olayda; Ziraat, Harita mühendisi ve fen bilirkişilerinin ortak düzenledikleri raporlarda, her ne kadar soyut değerlendirme ile, taşınmaz içerisinde bulunan teraslardan geçmişte tarımsal amaçla kullanıldığının anlaşıldığı, taşınmazın kültür arazisi niteliğinde olduğu, imar-ihya işlemlerine keşif tarihinden 30-40 yıl öncesinden başlandığı ve imar-ihya edildiği belirtmiş ise de, aynı raporlarda, taşınmaz içerisinde bulunan terasların aşırı yağışların, sarp eğimin etkisi ve kuvvetli doğa olayları nedeniyle yer yer bozulduğu, taşınmaz üzerinde 15 ila 20 yıl herhangi bir tarımsal faaliyetin yapılmadığı ve doğal hayata terk edildiği, üzerinde yoğun çakıl, taş ve kayaların bulunduğu, taşınmazın eğiminin % 20 ila 40 arasında olduğu, üzerinde delice zeytin, çöğür, çalılık, meşe ve maki bitki örtüsünün bulunduğu, delice zeytin ağaçlarının ve çöğürlerin aşılanmadığının tespit edildiği belirtilmiş olup, raporlara ekli fotoğrafların da bu durumu teyit ettiği gözetildiğinde, zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının davacılar lehine gerçekleşmediği anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca; Mahkemece, dava konusu taşınmaz üzerinde davacılar yararına zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının oluşmadığı dikkate alınarak, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, dosya kapsamına uygun olmayan gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiş olması isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04.11.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi