Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/11908
Karar No: 2014/14277
Karar Tarihi: 19.06.2014

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2013/11908 Esas 2014/14277 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, murisinin geçirdiği trafik kazasının iş kazası olduğunu iddia ederek tespitini talep etmiştir. Ancak mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Davacı vekili tarafından yapılan temyiz başvurusu sonrasında yapılan incelemede, iş kazasının tespiti istemine ilişkin davalarda gerçek durumun resen araştırılıp sonuca gidilmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosyadaki kayıt ve belgelere göre, ölenin işyerindeki iş ilişkisi tam olarak belirlenemediği için karar verilememiştir. Bu nedenle, mahkemece gerçek durum araştırılarak sonuca varılması gerekmektedir. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri ise 506 sayılı Yasa'nın 11. maddesi (5510 sayılı Yasa'nın 13.maddesi)'dir ve iş kazası tanımını belirlemektedir.
21. Hukuk Dairesi         2013/11908 E.  ,  2014/14277 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Şanlıurfa 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 25/04/2013
    NUMARASI : 2012/206-2013/524

    Davacı, murisinin, geçirmiş olduğu trafik kazasının iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
    Dava, davacının murisi M. A."ın ölümü ile sonuçlanan 13.09.2006 günlü kazanın iş kazası olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Uyuşmazlık dava konusu olayın davalı yönünden iş kazası olup olmadığı yönündedir.
    Uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için öncelikle ölenin çalıştığı iddia edilen fırının sahibi, aynı zamanda kardeşi olan D. A."ın işçisi olduğunun belirlenmesi gerekir.
    İş kazasının tespiti istemine ilişkin bu tür davalar 506 sayılı Yasa"nın 11. maddesinden (5510 sayılı Yasa"nın 13.maddesinden) kaynaklanmaktadır. Anılan maddeye göre, iş kazası, a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı hemen veya bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylardır. Zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması için, 1) sigorta olayına maruz kalan kişinin sigortalı olması, 2) sigorta olayının maddede sayılı sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, sigorta olayının, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, Kurum tarafından düzenlenmiş iş kazası olup olmadığına dair kaydın bulunmadığı, davacının murisinin kaza tarihinde 1479 sayılı Yasa"ya tabi sigorta kaydının bulunduğu, mütevaffanın olay günü, tanık beyanlarından da anlaşılacağı üzere fırının sahibi olan kardeşi Doğan Aydın sevk ve idaresindeki araç ile işe giderlerken kazanın meydana geldiği, dinlenen tanık beyanlarından ölenin kardeşine ait işyerinde işçi olarak mı yoksa işyerinin ortağı mı olarak çalıştığının tespit edilemediği anlaşılmaktadır. Kamu düzenine ilişkin bu tür davalarda mahkemece gerçek durumun resen araştırılıp sonuca gidilmesi gerekir.
    Bu durumda mahkemece gerçek durum araştırılmalı, ölenin abisine ait fırında işçi olarak mı yoksa fırının ortağı olarak mı çalıştığının tespiti için gerekirse davacıya delillerini bildirmesi için süre verilmeli, dava dışı D. A.ait 1479 sayılı Yasa kapsamındaki sigorta kayıtları getirtilmeli ve D. A."a ait işyerinde çalışan bordrolu tanıklar dinlenerek ölen ile işyeri sahibi olduğu anlaşılan D. A. arasındaki iş ilişkisi tespit edilerek olayın iş kazası olup olmadığı değerlendirilerek sonuca varılmalıdır.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 19/06/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi