Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/14565
Karar No: 2014/14325
Karar Tarihi: 19.06.2014

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2013/14565 Esas 2014/14325 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödeme gün sayısına ilave edilebilecek hizmetleri ile emeklilik yaş haddi indiriminden sayılabilecek sürelerin tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme, davacının çalıştığı iş yerinin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek işyeri listesinde yer almadığı gerekçesiyle isteği reddetmiştir. Ancak yargıtay, davacının çalıştığı dökümhane atölyesinin döküm fabrikası kapsamında olduğunu hükme bağlamıştır. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40. maddesi \"Fiili Hizmet Süresi Zammını\" düzenlemektedir. Maddeye göre, döküm fabrikalarında çalışan sigortalılar fiili hizmet süresi zammından faydalanabilmektedir.
21. Hukuk Dairesi         2013/14565 E.  ,  2014/14325 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kırıkkale 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 09/07/2013
    NUMARASI : 2012/688-2013/271

    Davacı, fiil hizmet süresi zammı olarak uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödeme gün sayısına ilave edilebilecek hizmetleri ile emeklilik yaş haddi indiriminden sayılabilecek sürelerin tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün davalılar vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R
    Dava, davacının fiili hizmet süresi zammı olarak uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödeme gün sayısına ilave edilebilecek hizmetleri ile emeklilik yaş haddi indiriminden sayılabilecek sürelerin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile davacının çalıştığı iş yerinin 5510 sayılı yasanın 40. Maddesinde belirtilen listenin 8.sırasında kayıtlı olan döküm fabrikasında çalıştığı tespit edildiğinden bu iş yerinde geçen 1.10.2008-3.5.2012 tarihleri arasındaki prim ödeme gün sayılarına her 360 g ün için 60 g ün sürenin fiili hizmet süresi zammı olarak eklenmesine, 360 günden eksik sürelere ati fiili hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiili hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenmesine, ve tespit edilen sürelerin 3 yılı geçmemek üzere yarısının emeklilik yaş haddinden indirilmesi gerektiğinin tespitine karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacının davacının 15/07/1988 tarihinden beri davalı işyerinde çalıştığı, tanık beyanlarının alındığı, davacının çalıştığı Pirinç Fabrikası Dökümhane bölümünde kimya mühendisi, çevre mühendisi, iş güvenliği ve sosyal güvenlik bilirkişisi ve göğüs hastalıkları uzmanı ile birlikte keşif yapıldığı, bilirkişilerin raporlarında davacının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmasının gerektiğinin bildirildiği anlaşılmaktadır.
    5510 sayılı Kanunun “Fiili Hizmet Süresi Zammını” düzenleyen 40. maddesinde “Aşağıda belirtilen işyerlerinde ve işlerde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı,
    360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir. Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, tablonun (13) ve (14) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır.
    Aşağıdaki bentlerden birden fazlasına dahil olanlar için, en yüksek olan bentten fiilî hizmet süresi zammı uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
    Aynı maddenin 8. bendinde Döküm Fabrikaları ve fiili hizmet süresi zammından faydalanabilecek çalışanlarının kim olduğu düzenlenmiştir.
    “8) Döküm fabrikaları
    1) Döküm kalıp ve maçalarının yapılması ve döküme hazır duruma getirilmesi işlerinde çalışanlar.
    2) Döküm şarjının hazırlanması ve her çeşit maden 60 eritme (izabe) fırınlarının döküme hazır duruma getirilmesi işlerinde çalışanlar.
    3) Maden eritme ve dökme işlerinde çalışanlar.”
    Somut olayda, davacının çalıştığı işyeri P.Fabrikası olup Dökümhane Atölyesinde çalışması 5510 Sayılı Yasanın 8. bendi gereğince Döküm Fabrikasında çalıştığı anlamına gelmeyeceğinden davacının fiili hizmet süresi zammından yararlanması mümkün değildir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulduğunda; davanın reddi gerekirken mahkemece yazılı şekilde karar verilmesi; usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden davalı M.. M.."ne iadesine
    19/06/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi