Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/10549
Karar No: 2013/13115
Karar Tarihi: 23.09.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/10549 Esas 2013/13115 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıya ödediği yoksulluk nafakasının kaldırılması veya indirim yapılması talebiyle dava açtı. Mahkeme, davacının gelirinin kendine yetecek kadar olduğu gerekçesiyle nafakanın aylık 150 TL'ye indirilmesine karar verdi. Ancak davalı vekili bu kararı temyiz etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise kararı bozdu ve nafakanın kaldırılması gerektiğini belirtti. Türk Medeni Kanunu'nun 176/3. maddesine göre, yoksulluğun kavramı tanımlanmamış olsa da, bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edileceği belirtilmektedir. Aynı yasanın 176/4. maddesine göre, tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde nafakanın azaltılması kararı verilebileceği ifade edilmektedir.
3. Hukuk Dairesi         2013/10549 E.  ,  2013/13115 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen yoksulluk nafakasının kaldırılması davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı işşiz olduğunu belirterek; davalıya ödediği yoksulluk nafakasının kaldırılmasını, bu istem kabul görmez ise nafaka miktarında indirim yapılmasını talep etmiş, mahkemece; davacının aylık gelirinin kendi geçimini sağlamaya yetecek kadar olduğu gerekçesi ile nafakanın aylık 150,00 TL"ye indirilmesine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava; yoksulluk nafakasının kaldırılması-indirilmesi istemine ilişkindir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 176/3. maddesinde; irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkacağı, alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılacağı hükme bağlanmıştır.
    Anılan maddede yoksulluğun hukuksal kavramı tanımlanmamıştır ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 07.10.1998 tarih ve 2-656-688 sayılı kararında; yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edileceği belirtilmiştir.
    Aynı yasanın 176/4. maddesinde ise; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın azaltılmasına karar verilebileceği düzenlenmiştir.
    Buna göre nafaka anlaşmalı boşanma sonucu belirlense dahi; nafaka borçlusunun gelir ve mal varlığında, elinde olmayan çeşitli sebeplerle gerçek ve önemli ölçüde azalma olması sonucu ödemenin çekilmez bir hal aldığı durumlarda nafaka miktarında hakkaniyete uygun bir miktar indirim yapılabilir.
    Dosya içeriğinden; tarafların 1994 yılında evlenip; 2009 yılında anlaşmalı boşandıkları; davacının davalıya aylık 330,00 TL yoksulluk nafakası ödemeyi kabul ettiği, nafakanın her yıl Ocak ayından itibaren Tüfe oranında artırılmasının kararlaştırıldığı, davacının Vakıflar Bankası Fatsa Şubesinde kasa sorumlusu yardımcısı olarak görev yapmakta iken, kendi isteği ile kıdem tazminatını alarak 16.01.2012 günü işten ayrıldığı, 21 gün sonra eldeki davayı açtığı, davalı kadının merdiven temizliği yapmak suretiyle aylık 300,00 TL kazandığı anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca mahkemece; nafaka alacaklısı kadının sigortalı ve düzenli gelir getiren bir işinin bulunmadığı, merdiven temizliği yapmak suretiyle kazandığı 300,00 TL"nin davalıyı yoksulluktan kurtaracak düzeyde olmadığı, nafaka yükümlüsü davacının kendi isteği ile kıdem tazminatı almak suretiyle işten ayrıldığı göz önünde bulundurularak; davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı gerekçelerle nafakanın aylık 150,00 TL"ye indirilmesine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23.09.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi