Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2882
Karar No: 2020/3944
Karar Tarihi: 16.11.2020

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2020/2882 Esas 2020/3944 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalılar ve diğerleri aleyhine manevi tazminat istemiyle dava açtı. Ancak, mahkeme adli yardım talebini reddetti ve davayı reddetti. Davacı bu kararın temyiz edilmesini istedi. Ancak, davacının adli yardım talebi, yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olduğu için reddedildi. Kanuna göre, adli yardım talep etmek isteyen kişiler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla yararlanabilirler. Yabancılar ise adli yardımdan yararlanabilmek için karşılıklılık şartına bağlıdır. Temyiz dilekçesi verirken, gerekli harç ve giderlerin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Eksik ödenen harçlar için ise yedi günlük kesin süre verilir. Ancak, harç alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri için farklı bir uygulama yapılır. Harca tabi tutulmasına rağmen, mahkeme kalemi tarafından harç hesap edilmeden kaydedilen dilekçeler için kesin süre verilmez ve eksik harç ödendiğinde bu dilekçeler temyiz edilmiş sayılır. Sonuç olarak, mahkeme davacının adli yardım talebini reddetti ve dosyayı geri çevirdi. Kanunlar, adli yardım taleplerini ve temyiz dilekçelerini düzenlemektedir.
4. Hukuk Dairesi         2020/2882 E.  ,  2020/3944 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi


    Davacı ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 09/04/2015 gününde adli yardım talepli olarak verilen dilekçe ile haksız eylem nedeni ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece adli yardım talebi reddedilerek yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 29/06/2015 günlü kararın ve davacının temyiz dilekçesinin reddine ilişkin 10/02/2020 günlü ek kararın Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından adli yardım talepli olarak süresi içinde istenilmekle dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334. maddesinde ""(1) Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler. (2) Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler. (3) Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır."" hükmü getirilmiştir. Anılan Kanun’un 336. maddesinde ise ""(2) Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali duruma ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. (3) Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a yapılır. (4) Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır."" şeklinde düzenleme yapılmıştır.Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davacı ...’ın temyiz dilekçesi ile birlikte adli yardım talebinde de bulunduğu, davacının talebi ile birlikte daha önce başkaca yargılama dosyalarında lehine verilen adli yardım isteminin kabulüne ilişkin kararları sunduğu anlaşılmaktadır. Adli yardım kararı, hangi dava veya iş için verilmişse sadece o dava veya iş için geçerli olmakla her davada haklılık ve mali durum koşulları ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Eldeki davada yapılan ekonomik ve sosyal durum araştırmasına göre davacı yargılama giderlerini karşılayabilecek durumdadır. Davacının, temyiz harcını ödeme gücünden yoksun olmayıp dosyaya adli yardım koşullarının oluştuğunu kanıtlayacak belge sunmadığı, adli yardım talebinin yukarıda belirtilen Kanun hükmünün öngördüğü şartları taşımadığı ve yasal olmadığı anlaşıldığından davacının adli yardım talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun değişik 434. maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek yedi günlük kesin süre içinde tamamlanması aksi halde temyizden vazgeçilmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde mahkeme kararının temyiz edilmemiş sayılmasına karar verilir. 25/01/1985 günlü, 1984/5-1985/1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre, harca tabi olmasına rağmen mahkeme kalemince harç hesap edilip ilgilisinden istenilmeden ve dolayısıyla harç alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da sözü edilen fıkrada öngörülen eksik harç ödenmesi halinde yapılacak işlemle ilgili kuralın kıyasen uygulanması ve bu durumda dilekçenin temyiz defterine kaydedildiği tarihte temyizin yapılmış sayılması gerekir. Davacı tarafın adli yardım talebi reddedildiğinden belirtilen eksikliğin giderilmesi için dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir.SONUÇ: Temyiz eden davacı tarafın adli yardım talebinin (1) numaralı bentte açıklanan nedenle reddine; dosyanın (2) numaralı bentte gösterilen nedenle ve bildirilen şekilde işlem yapılıp eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay"a yeniden gönderilmesi için dosyanın GERİ ÇEVRİLMESİNE 16/11/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.





















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi