Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1597
Karar No: 2011/6232

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2011/1597 Esas 2011/6232 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, babasından kendisine intikal eden 149 ada 49 parsel sayılı taşınmazın kadastro çalışmalarında davalıların ortak miras bırakanı adına tescil edildiğini belirterek tapu kaydının iptalini ve adına tescilini istemiştir. Davalılar ise taşınmazın dedelerinden kendilerine intikal ettiğini ve davanın reddedilmesini savunmuşlardır. Mahkeme, miras bırakanın ölüm tarihine göre terekesi elbirliği hükümlerine tabi olduğunu ve terekeye dahil bir taşınmazın mirasçılardan birinin adına tescili istenemeyeceğini belirterek davanın reddine karar vermiştir. Ancak davacı dava dilekçesinde talebini değiştirmiş ve mirasçıları da muvafakat etmiştir. Bu durumda davacının talebinin ıslah olarak kabul edilmesi ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve inceleme sonucu hüküm kurulmuş olduğundan mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 713/1, 3402 sayılı Kanunun 14. maddesi: Miras yoluyla intikal ve eklemeli kazanmayı sağlayan zilyetliğe dayalı tapu iptali ve tescil isteği.
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu: Davacının dava dilekçesinde belirttiği talebini ıslah yolu ile tamamen değiştirebileceği, ıslahın tahkikata tabi olan davalarda tahkikat bitinciye kadar ve tabi olmayanlarda muhakemenin hitamına kadar yapılabileceği düzenlenmektedir. Islahın sözlü olarak da yapılması mümkündür.
8. Hukuk Dairesi         2011/1597 E.  ,  2011/6232 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tapu iptali ve tescil

    ... ile ...ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair ... Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 18.03.2010 gün ve 136/88 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı ..., dava dilekçesinde 149 ada 49 parsel sayılı taşınmazın babası ...un ölümü ile kendisine intikal etmişken, kadastro çalışmalarında davalılıların ortak miras bırakanı adına tespit ve tescil edildiğini açıklayarak tapu kaydının iptaliyle adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar ..., ...,...,...ve ... 15.09.2009 tarihli yargılama oturumunda taşınmazın dedelerinden kendilerine intikal ettiğini açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuşlardır.
    Mahkemece; miras bırakanın ölüm tarihine göre terekesi elbirliği hükümlerine tabi olup, terekeye dahil bir taşınmazın mirasçılardan birinin adına tescili istenemeyeceğinden davanın reddine karar verilmesi üzerine; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, TMK.nun 713/1, 3402 sayılı Kanunun 14. maddesi uyarınca miras yolu ile intikal ve eklemeli kazanmayı sağlayan zilyetliğe dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir. Mahkemece dava şartı yokluğundan davanın reddine karar verilmişse de, davacı ... 15.09.2009 tarihli yargılama oturumunda taşınmazın tapusunun iptaliyle babasının mirasçıları adına tesciline karar verilmesini istemiş, ... mirasçıları da açılan davaya muvafakat ettiklerini bildirmiştir. Mülga 1086 sayılı Yasanın 83, 84, 85, 87 ve 88. maddelerinde iki taraftan her birinin usule müteallik olarak yaptığı muameleyi tamamen veya kısmen ıslah edebileceği, ıslahın tahkikata tabi olan davalarda tahkikat bitinciye kadar ve tabi olmayanlarda muhakemenin hitamına kadar yapılabileceği düzenlenmiş (aynı Kanunun 85. maddesi uyarınca ıslahın sözlü olarak yapılması da mümkündür) 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nu yürürlükten kaldıran 6100 sayılı ...nun 176 ve 177. maddelerinde de aynı hükümler yer almış, 176. maddenin gerekçesinde davacının dava dilekçesinde belirttiği talebini ıslah yolu ile tamamen değiştirebileceği, 177. maddesinde ise ayrıca ıslah"ın sözlü olarak yapılabileceği açıkça belirtilmiştir. Şu halde davacı ..."ın bu beyanının yapılan sözlü ıslah niteliğinde olduğunun kabulü gerekir. Aynı yasanın zaman bakımından uygulanmasına yönelik 448. maddesi "bu kanun hükümleri tamamlanmış işlemleri etkilememek kaydıyla derhal uygulanır" hükmünü içermekte olup, anılan yasa maddeleri uyarınca davacının talebinin ıslah olarak kabulü ile tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme sonucu hüküm kurulmuş bulunması usul ve kanuna aykırıdır.
    Davacının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulüyle yerel mahkeme hükmünün açıklanan nedenlerle 6100 sayılı ...nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddesine uyarınca BOZULMASINA ve 17,15 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine 25.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi