Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/14088
Karar No: 2013/13354
Karar Tarihi: 25.09.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/14088 Esas 2013/13354 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı bir şirketin işlettiği alışveriş merkezinde davacıların çocuğu, standartlara uygun olmayan otomatik kapının çarpması sonucu yaralandı. Davacılar, şirketin kusurlu olduğunu ileri sürerek toplam 45.000 TL manevi tazminat talep ettiler. Mahkeme davacıların talebinin kısmen kabul edilmesiyle davalıdan 15.000 TL manevi tazminatın ödenmesine karar verdi. Ancak, davacılar ile davalı arasındaki ilişkinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında kaldığı ortaya çıktı. Bu nedenle, davanın Tüketici Mahkemesi'nde görülmesi gerektiği ve genel mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiği hükme bağlandı. Kanun uyarınca Tüketici Mahkemesi'nin görevli olduğu belirtildi ve hüküm bozuldu. Kanun maddeleri, davacılar ve davalı arasındaki ilişkinin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında olduğunu belirttiği 3. madde, tüketici mahkemelerinin hakkında karar verme yetkisine sahip olduğunu belirttiği 23. madde ve görevle ilgili düzenlemelerin kamuya açıklık ve kazanılmış haklara etkisi hakkında bilgi veren bir dizi maddeyi içerir.
3. Hukuk Dairesi         2013/14088 E.  ,  2013/13354 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen manevi tazminat davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacılar vekili dilekçesinde; davacıların 05.08.2007 tarihinde alışveriş yapmak üzere mülkiyeti ve işletmesi davalı şirkete ait olan alışveriş merkezine gittiklerini, alışveriş merkezinden dışarı çıkarken çocukları davacı ....., hatalı ve standartlara uygun yapılmayan otomatik olarak açılıp kapanan kapıya çarptığını ve çarpma sonucu kırılan camlar nedeniyle çeşitli yerlerinden önemli derecede yaralandığını, olayda davalı şirketin kusurlu olduğunu belirterek, olay nedeniyle çektikleri elem ve acı karşılığı olarak her bir davacı için ayrı ayrı 15.000 TL olmak üzere toplam 45.000 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili dilekçesinde; olayın oluşumunda davalının kusurunun bulunmadığını, otomatik kapının yapısı ve kullanılan malzemenin standartlara uygun olduğunu, talebin fahiş olduğunu belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 15.000 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren başlayacak yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davacıların alışveriş yapmak amacı ile gittikleri davalıya ait alışveriş merkezinden çıkarken davacı ... Marko Arıkan"ın ( diğer davacılar ... ve ..."ın çocuğu) dış kapıya (otomatik kapıya) çarparak çeşitli yerlerinden yaralanması nedeniyle uğranılan manevi zararın tazmini istemine ilişkindir.
    Bir hukuki işlemin 4077 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için, kanunun amacı içerisinde tanımlanan taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesinde belirlenen tanımlar dikkate alındığında; somut olayda, davacılar ile davalı arasındaki ilişkinin 4077 sayılı Kanun kapsamında kaldığı açık olup, kanunun 23. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak sözkonusu olmaz.
    4077 sayılı Kanunun 2. ve 3.maddeleri gereği somut olaya 4077 sayılı Kanunun uygulanması gerekmektedir. Aynı yasanın 23.maddesi gereğince uyuşmazlığın çözümünde Tüketici Mahkemesinin görevli olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, bu husus göz önünde bulundurulmaksızın davanın genel mahkeme sıfatıyla görülüp, yazılı şekilde işin esasına girilip hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Bozma nedenine göre, davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.09.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi