Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/7694
Karar No: 2011/9112

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/7694 Esas 2011/9112 Karar Sayılı İlamı

1. Hukuk Dairesi         2011/7694 E.  ,  2011/9112 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : GÖLBAŞI(ANKARA) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 17/02/2011
    NUMARASI : 2009/878-2011/59

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, adına kayıtlı 11 sayılı parselde davalılara ait gecekondu bulunduğunu, bu nedenle taşınmazında inşaata başlayamadığını ileri sürerek, elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteğinde bulunmuştur.
    Davalılar, taşınmazın üçüncü kişiden haricen satın alındığını belirtip, davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davalıların haklı ve geçerli bir nedene dayanmaksızın taşınmazı işgal ettikleri gerekçesiyle elatmanın önlenmesine, yıkım ve kısmen ecrimisile karar  verilmiştir.
    Karar, davalılardan H.Ç.tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi  raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
     
    Dava, imar parseline elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Davacı, davalıların kullanımına bugüne kadar ses çıkarmadığını, ancak taşınmazda inşaata başlayacağını belirterek eldeki davayı açmıştır.
    Davalılar ise, taşınmazın babaları tarafından 1965 yılında dava dışı 3.kişiden satın alındığını, gecekondunun da babalarına ait olduğunu savunmuşlar ve harici satın alma belgelerini ibraz etmişlerdir.
    Mahkemece, elatmanın önlenmesine, yıkıma ve kısmen ecrimisile karar verilmiş; hüküm, davalılardan Hüseyin tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; davacı adına kayıtlı çekişme konusu 11 sayılı imar parselinin üzerindeki gecekondu ile birlikte davalılar tarafından kullanıldığı ve davalıların davacıya karşı ileri sürebilecekleri hukuken korunmaya değer imar öncesi bir haklarının bulunmadığı saptandığına göre, elatmanın önlenmesine karar verilmesinde kural olarak bir isabetsizlik yoktur.
    Ne varki, 492 sayılı Harçlar Yasasının 16.maddesi ve 4.3.1953 tarih 10/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince yıkım isteği bakımından dava değerini oluşturan unsurlardan biri olan taşınmazdaki gecekondunun değeri üzerinden de yargılama sırasında harç ikmali yapılması gerektiği, aksi taktirde davanın devamına ve yargılamanın sürdürülmesine 492 sayılı Harçlar Yasasının 30. ve 32.maddeleri uyarınca yasal olanak bulunmadığı düşünülmemiş; diğer taraftan, yıkımı istenen gecekondu davalıların babasına ait olduğundan, davanın babaları sağ ise babalarına da yöneltilmesi, ya da babaları sağ değilse, gecekondu üzerinde mirasçılıktan kaynaklanan hakları nedeniyle tüm mirasçılarının davada yer almasının sağlanması gerekeceği gözardı edilmiştir.
    Öte yandan, davalıların dava açılana kadar taşınmazı muvafakate dayalı olarak kullandıkları davacı tarafından da açıkça belirtildiğinden, olayda ecrimisil koşullarının gerçekleşmediği de anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca, öncelikle yıkıma konu gecekondunun değeri üzerinde yargılama harcının ikmal ettirilmesi, bunu takiben gecekondunun sahibi bulunan davalıların babasının sağ olup olmadığının araştırılması, sağ olması halinde kendisinin, ölmüş olması halinde tüm mirasçılarının davada yer almalarının sağlanması ve değinilen usuli eksiklikler giderildikten sonra yıkım hakkında bir karar  verilmesi; koşulları gerçekleşmeyen ecrimisil isteğinin ise reddedilmesi gerekirken, yazılı biçimde hüküm kurulması isabetsizdir.
    Davalının, temyiz itirazları açıklanan nedenlerden ötürü yerindedir. Kabulüyle, hükmün HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  21.09.2011  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi