Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18816
Karar No: 2020/6411
Karar Tarihi: 20.10.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/18816 Esas 2020/6411 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi istenmiştir. Davanın kabulüne karar verilerek, taşınmazların paylı mülkiyete dönüştürülmesine ve davacılar adına tapuya kayıt ve tesciline hükmedilmiştir. Davacılar tarafından yapılan temyiz itirazları kabul edilerek hüküm bozulmuştur. Mahkeme kararı, TMK'nin 644. maddesinde belirtilen mirasçıların paylı mülkiyete dönüştürme istemlerinde sulh hakiminin yapması gereken çağrı ve bildirimlerle ilgili detayları içermektedir.
TMK'nin 644. maddesi gereği bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir. Mirasçılara gönderilecek davetiyede \"Belirlenen süre içinde elbirliği m
14. Hukuk Dairesi         2016/18816 E.  ,  2020/6411 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 24.02.2016 gününde verilen dilekçe ile elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.04.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili, 2001 parsel sayılı taşınmazın, muris ...’dan; 1641 parsel sayılı taşınmazın ise ...’dan taraflara intikal ettiğini, her iki parselde de tarafların elbirliği mülkiyetinin devam ettiğini belirterek anılan taşınmazlardaki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesini istemiştir.
    Davalılar ..., ..., ..., ..., ... ve ... açılan davaya bir diyeceklerinin olmadığını belirtmişler, diğer davalılar davaya cevap vermemişlerdir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilerek dava konusu 2001 ve 1641 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine ve taşınmazlardaki ...’a ait tam hisse 120 pay olarak kabul edilerek ve miras payları da belirtilerek davalılar adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.
    Hükmü, davacılar vekili temyiz etmiştir.
    TMK’nin 644. maddesi gereğince bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.
    Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.
    Mirasçılara gönderilecek davetiyede "Belirlenen süre içinde elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya paylaşma davası açılmadığı takdirde istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verileceğinin" bildirilmesi zorunludur.
    Bu tür davalarda mirasçılık belgesine atıf yapılmakla yetinilmemeli; hüküm sonucunda infazda tereddüte neden olunmayacak şekilde elbirliği halindeki mülkiyetin veya payın mirasçılık belgesindeki paylar oranında paylı mülkiyete çevrilmesine karar verilmelidir.
    Yukarıda değinilen ilkeler doğrultusunda somut olaya gelince; dava konusu taşınmazlardan 2001 parsel sayılı taşınmazın, muris ...’dan, 1641 parsel sayılı taşınmazın ise muris ...’dan taraflara intikal ettiği, taşınmazlardaki elbirliği mülkiyetinin devam ettiği, mahkemece, davanın kabulüne karar verilerek dava konusu 2001 ve 1641 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine ve taşınmazlardaki ...’a ait tam hisse 120 pay olarak kabul edilerek ve miras payları da belirtilerek davalılar adına tapuya kayıt ve tesciline karar verildiği, ne var ki 1641 parsel sayılı taşınmazın malikinin muris ... olduğu halde bu taşınmazın da muris ...’dan taraflara intikal etmiş gibi kabul edilerek ...’ın mirasçılık belgesindeki mirasçılar ve pay oranları doğrultusunda hüküm tesis edilmesi doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 20.10.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi