Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/10533
Karar No: 2013/13679
Karar Tarihi: 02.10.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/10533 Esas 2013/13679 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Boşanma ilamı ile velayet davacı anneye verilen üç çocuk için aylık 70 TL iştirak nafakası ödeniyordu. Davacı daha yüksek nafaka talebinde bulundu. Mahkeme, davanın kısmen kabulü ile nafakanın dava tarihinden geçerli olmak üzere aylık 150 TL'ye yükseltilmesine karar verdi. Ancak, nafaka yükümlüsü olan baba'nın gelir durumu göz önünde bulundurulmadığından ve artırılan nafaka miktarının hakkaniyete aykırı olduğu gerekçesiyle karar temyiz edildi. Yargıtay, nafaka takdir edilirken çocuğun ihtiyaçları yanında nafaka yükümlüsünün gelir durumunun da gözetilmesi gerektiğini belirtti. Kararda TMK'nun 4. maddesi vurgulanan hakkaniyet ilkesinin de göz önünde bulundurulması gerektiği açıklandı. Kararın bozulmasına ve temyiz harcının geri ödenmesine karar verildi.
TMK (Türk Medeni Kanunu) 4. madde: Haklar kötüye kullanılamaz. Kötüye kullanılan hakkın korunması mümkün değildir.
HUMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) 428. madde: Yerel mahkeme tarafından verilen hükmün temyiz edilmesi sonucu Yargıtay tarafından hükmün bozulması veya kaldırılması halinde, karar düzeltme için uygulanacak süre içinde kararı veren yerel mahkemeye başvurularak düzenlenecek kararın kesin delil olacağı hükme bağlanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2013/10533 E.  ,  2013/13679 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davada; müşterek 3 çocuk için aylık 70,00"er TL olarak ödenen iştirak nafakasının artırılarak, aylık 200"er TL"ye çıkartılması talep edilmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile dava tarihinden geçerli olmak üzere aylık nafakanın 150"şer TL"ye yükseltilmesine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Dava; iştirak nafakalarının artırılması talebine ilişkindir.
    Dosya kapsamına göre; tarafların 28.05.2010 tarihinde kesinleşen boşanma ilamı ile boşandıkları ve velayeti davacı anneye verilen 1997, 2000 ve 2004 doğumlu müşterek çocuklar için ayrı ayrı aylık 70 TL iştirak nafakasına hükmedildiği anlaşılmaktadır.
    Yapılan ekonomik ve sosyal durum araştırmasında da; davacı annenin ev hanımı olup babasından dolayı aylık 300 TL maaş aldığı, davalı babanın ise bir fabrikada işçi olarak çalıştığı ve aylık 798 TL maaş aldığı belirtilmiştir.
    İştirak nafakası; çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları ile genel ihtiyaçlar ve ana-babanın mali durumlarına göre takdir edilir.
    Mahkemece, nafaka takdir edilirken; çocuğun yaşı ve ihtiyaçlarının yanında, ana-babanın gelir durumu da gözetilmeli ve nafaka yükümlüsünün (babanın) gelir durumu ile orantılı olacak şekilde hakkaniyete uygun bir nafakaya hükmedilmelidir.
    Somut olayda, nafaka yükümlüsünün (davalı babanın) gelir durumu nazara alındığında; artırılan iştirak nafakası miktarı fazla olup, TMK"nun 4.maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine aykırı görülmüştür.
    Mahkemece, yukarıda açıklanan hususlar gözetilmeksizin, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 02.10.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi