Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5697
Karar No: 2019/248
Karar Tarihi: 14.01.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/5697 Esas 2019/248 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı bankanın, davacı şirketin kredi borcunu ödeyememesi nedeniyle otelini ipotek olarak bankaya devrettiği, bankanın daha sonra protokolü haksız şekilde feshettiği ve otelin tapu kaydının iptal edilmesi için dava açıldığı bir davada, 4. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından alacak talebinin kabul edilmesi ve tapu iptal talebinin reddedilmesi kararı verildi. Ancak, davalı banka tarafından yapılan temyiz itirazı sonucunda Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, birleştirilen dava dosyalarının görevli mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiği ve bu nedenle kararın bozulması gerektiği hüküm altına alındı.
Kanun Maddeleri: HMK m. 166/1
11. Hukuk Dairesi         2018/5697 E.  ,  2019/248 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 19/07/2018 tarih ve 2017/714-2018/520 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacılar vekili, asıl davada davacı şirketin davalı Banka"dan kullandığı krediye, diğer davacının kefil olduğunu, kredi borcunun zamanında ödenememesi nedeniyle hesabın kat edilip davacılar hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi ve ilamsız takip yoluyla icra takiplerine girişildiğini, borcun tasfiyesi amacıyla taraflar arasında 07.12.2007 tarihli bir protokol imzalandığını ve davacı şirkete ait otelin davalı bankaya devredildiğini, davalının 07.07.2009 tarihli ihtarname ile kullanım bedeli ödenmediği gerekçesiyle protokolü haksız şekilde feshettiğini, otelin değerinin davalıya olan borçtan çok fazla olduğunu ileri sürerek, davalı adına tescilli dava konusu otelin tapu kaydının iptali ile davacı şirket adına tesciline, bunun mümkün olmaması halinde hesaplanacak gayrimenkul bedelinden davalı alacağının mahsubu ile oluşacak bakiyeden şimdilik 50.000,00 TL"nın temerrüt faiziyle birlikte davalıdan tahsilini istemiştir. Birleşen davada davacı şirket vekili benzer gerekçelerle otelin protokolün fesih tarihindeki bedelinden borçlarının mahsubu ile 450.000,00 TL"nın davalıdan tahsilini istemiştir.
    Davalı vekili, davacı şirketin protokol gereği kullanım bedelini ödemediği gibi ödemenin aksadığı 3. aydan sonraki 1 ay içinde oteli boş ve sağlam olarak davalıya teslim de etmediğini, bunun üzerine protokolün haklı nedenle feshedildiğini, protokolde taşınmazın değerinin açıkça 13.500.000 USD olduğunun belirlendiğini, taşınmazın gerek davacının bankaya olan borcunun ödenmesi gerekse taşınmaz üzerindeki çok sayıdaki ipotek alacaklısının alacaklarının ödenmesi amacıyla ve tarafların serbest iradesiyle davalıya satıldığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, protokolün banka tarafından feshinin haksız olduğu, davacı şirketin fesih tarihi itibariyle otelin değerinden borçlarının mahsubu ile kalan bakiyeyi istemekte haklı olduğu gerekçesiyle asıl ve birleşen davada alacak taleplerinin kabulüne, tapu iptal ve tescil talebi yönünden ise feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava kredi sözleşmesinden kaynaklanan borcun yapılandırılmasına ilişkin protokolün davalı tarafça haksız feshedildiği iddiasından kaynaklı tapu iptali ve alacak istemine ilişkindir. İlk dava ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesi"nde açılmış ve dava derdest iken davacı şirket tarafından aynı sebeplere dayanılarak 450.000,00 TL miktarlı ek dava açılmıştır. 450.000,00 TL alacak istemine ilişkin bu dava ... 4. Asliye Ticaret Mahkemesine tevzi edilmiştir. Davacının da talebi doğrultusunda aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunması nedeniyle 4.Asliye Ticaret Mahkemesi birleştirme kararı vererek yasa gereği dosyayı 2. Asliye Ticaret Mahkemesi"ne göndermiştir. 6100 sayılı HMK"nın 166/1 maddesi gereğince bu karar 2.Asliye Ticaret Mahkemesi"ni bağlamakta yani her iki davaya da 2. Asliye Ticaret Mahkemesi bakmakla görevli iken 2. Asliye Ticaret Mahkemesi"nce birleşen davanın miktarı itibariyle heyet halinde bakılması gerektiğinden bahisle yasada olmayan gerekçe ile dava dosyalarını 4.Asliye Ticaret Mahkemesi"ne göndermesi, ve bu mahkemece de aslında 2. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından bakılması gereken davalara bakılarak hüküm tesis edilmesi HMK"nın emredici hükümlerine aykırı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    2- Bozma sebep ve şekline göre davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 14/01/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi