Abaküs Yazılım
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1939
Karar No: 2021/1270
Karar Tarihi: 17.09.2021

BAM Hukuk Mahkemeleri Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi 2019/1939 Esas 2021/1270 Karar Sayılı İlamı

T.C. GAZİANTEP BAM 17. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2019/1939 - 2021/1270
T.C.
GAZİANTEP
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
17. HUKUK DAİRESİ

ESAS NO : 2019/1939
KARAR NO : 2021/1270


T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I


BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : GAZİANTEP 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/03/2019
NUMARASI : 2016/1271 Esas- 2019/375 Karar
DAVACILAR :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVANIN KONUSU : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
KARAR TARİHİ : 17/09/2021
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 17/09/2021

Gaziantep 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 28/03/2019 tarih ve 2016/1271 esas ve 2019/375 karar sayılı kararı aleyhine davacılar vekili ile davalı ... vekili istinaf başvurusunda bulunduğundan dosyanın yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 30/10/2016 tarihinde davalı ... sevk ve idaresindeki ... plakalı aracı ile seyir halinde iken, karşı istikametten gelen sürücü ... sevk ve idaresindeki ... plakalı araç ile çarpıştığını, söz konusu çarpışmanın şiddeti ile araçların muris ... sevk ve idaresindeki .... plakalı çekiciye çarptıklarını ve müvekkillerinin murisinin ölümüne sebebiyet verdiklerini, müvekkillerinin mağdur olduğunu, kazanın oluşumunda Müteveffa ... kusurunun olmadığını, karşı tarafın kusurlu olduğunu, kazaya sebebiyet veren araçların kaza tarihinde davalı sigorta şirketi nezdinde sigortalandığını, açıklanan bu nedenlerle; şimdilik 1000,00 TL maddi 50.000,00 TL manevi tazminatın taraflarına ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı ... vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın yetkili mahkemede açılmadığını, yetkili mahkemelerin İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri olduğunu, müterafik kusur indirimi yapılması gerektiğini, müvekkili şirketin sigortalısının kusur oranında sorumluluğu olduğunu, ilgili yerlerden gerekli raporların alınmasını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
Davalı .... vekili cevap dilekçesinde özetle; davaya konu olayda müvekkilinin kusurunun bulunmadığını, diğer davalıya ait ... plakalı aracın kusurlu olduğunu, kusur sorumluluğu ilkesi gereğince kazada kusursuz müvekkili aleyhinde tazminat talep edilemeyeceğini, müvekkilininde ağır şekilde yaralandığını, müvekkilinin mağdur olduğunu, açıklanan bu nedenlerle; haksız açılan davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulü ile maddi tazminat talebinin feragat nedeni ile reddine manevi tazminat yönünden kısmen kabulü ile davacı ... .için 10.000,00 TL .... için 5.000,00 TL ... için 5.000,00 TL .... .için 5.000,00 TL ...İçin 5.000,00 TL ... için 5.000,00 TL ... İçin 5.000,00 TL olmak üzere toplam 40.000,00 TL manevi tazminatın davalılar ... ve ...'dan 30/10/2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılara ödenmesine, fazlaya dair istemin reddine karar verilmiştir.
İstinaf kanun yoluna başvuran davacılar vekili dilekçesinde özetle; mahkemenin hükmettiği manevi tazminat miktarlarının somut olay dahilinde oldukça az ve yetersiz olduğunu, kısmen reddolunan manevi tazminat miktarına yönelik kararın hukuka aykırı ve hakkaniyeti sağlamadığını belirterek manevi tazminat taleplerinin tamamının kabulüne karar verilmesini istemiştir.
İstinaf kanun yoluna başvuran davalı ... dilekçesinde özetle; müvekkilinin hiç bir kusuru olmamasına rağmen hatalı bilirkişi raporu sonucunda kusurlu görülerek ve buna dayanak kısmi manevi tazminat ödemeye mahkum edildiğini beyanla kararın bu yönlerden kaldırılmasını istemiştir.
Dava: Trafik kazası nedeni ile manevi tazminat talebine ilişkindir.
HMK'nun 355. Maddesi kapsamında istinaf itirazları ve kamu düzenine ilişkin hususlarla sınırlı olarak yapılan inceleme sonunda;
Borçlar Kanunu'nun 47. maddesi hükmüne göre hakimin özel halleri göz önünde tutarak manevi zarar adı ile hak sahibine verilmesine karar vereceği bir para tutarı adalete uygun olmalıdır. Hükmedilecek bu para, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirecek tazminata benzer bir fonksiyonu olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi, mamelek hukukuna ilişkin zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır.
Evrak kapsamından; davalı sürücü ...un sevk ve idaresindeki.... plakalı araç ile sollama yaparken karşı istikametten gelen davalı sürücü ...'ın sevk ve idaresindeki ... plakalı araç ile çarpışması neticesinde davacıların murisi Müteveffa ....n kullandığı ... plakalı aracın iki araç arasında kalarak sürüklenmesi neticesinde meydana gelen çok taraflı trafik kazasında vefat ettiği, davacı ....n murisin eşi diğer davacıların ise murisin çocukları oldukları anlaşılmıştır.
Davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunmakla birlikte davacılar vekili tarafından dava dilekçesinde 50.000-TL manevi tazminat talep ettikleri belirtilmiş, ancak dilekçe içeriğinde her bir davacı için talep edilen manevi tazminat miktarının ne kadar olduğu belirtilmediği gibi yargılama aşamasında da bu hususta beyanda bulunulmamış, davacılar vekilince istinaf isteminde kabul edilmeyen 10.000-TL manevi tazminat kısmına itiraz ettikleri belirtilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 31. maddesinde, hakimin davayı aydınlatma ödevi kapsamında mahkemece davacı vekilinden her bir davacı için talep edilen manevi tazminat miktarı açıklattırılarak hüküm tesisi gerekirken, her bir davacının talebinin ne kadarının kabul edilip ne kadarının reddedildiğinin tespitinin mümkün olmayacak derecede hüküm tesisi yerinde görülmemiştir. Zira davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı bulunmakta olup istinaf denetiminin yapılabilmesi için öncelikle davacıların taleplerinin ne kadar olup, taleplerinin ilk derece mahkemesince ne kadarının kabul edilip ne kadarının reddedildiğinin belirlenmesi gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenle, bu aşamada sair yönler incelenmeksizin HMK'nın 353/1-a.4 maddesi uyarınca davalı ... e davacılar vekillerinin istinaf başvurusunun kabulü ile, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması ve dairemiz kararına uygun şekilde kazanılmış haklarda dikkate alınarak davanın yeniden görülerek eksikliklerin giderilmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye gönderilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacılar vekili ile davalı .... vekillerinin istinaf başvurusunun ayrı ayrı KABULÜ İLE;
Gaziantep 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 28/03/2019 tarih 2016/1271 esas ve 2019/375 Karar sayılı kararının HMK'nın 353/1-a,4 maddeleri uyarınca KALDIRILMASINA,
Dosyanın davanın yeniden görülmesi için MAHALLİNE İADESİNE,
2-Taraflardan tahsil edilen istinaf karar harcının istek halinde yatıran tarafa iadesine,
3-İstinaf yargılama giderinin ilk derece mahkemesince yapılacak yargılama neticesinde verilecek kararla birlikte değerlendirilmesine,
4-Duruşma açılmadığından istinaf vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, HMK'nın 353/1-a maddesi gereğince KESİN olarak oybirliğiyle karar verildi
.
Başkan Üye Üye Katip
















Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi