Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/10102
Karar No: 2009/16381

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2008/10102 Esas 2009/16381 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2008/10102 E.  ,  2009/16381 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Karşıyaka 2. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :17.3.2008
    NUMARASI :Esas no:2007/151 Karar no:2008/285

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacı, 14 parsel sayılı taşınmazdaki (4) bağımsız bölüm numaralı meskenin 1/2 payının ölen eşine, 1/2 payının da kendisine ait olduğunu, bu taşınmazın eşiyle birlikte oturdukları konut olduğunu belirterek, ölen eşine ait 1/2 pay üzerinde "katılma alacağına" mahsup edilmek üzere kendisine intifa veya oturma hakkı tanınmasını istemiştir. Buna göre dava, Türk Medeni Kanununun 240"ncı maddesine dayanmaktadır.
    Davacının eşi, 4.7.2006 tarihinde ölmüş, evlilik ve mal rejimi ölümle sona ermiştir. Dava konusu konutun, eşlerin birlikte oturdukları konut olduğu, davacı ile ölen eşi tarafından 14.8.2002 tarihinde üçüncü kişiden paylı olarak satın alındığı anlaşılmaktadır. Başka bir ifade ile bağımsız bölüm niteliğindeki taşınmazın 1/2 payı davacıya, 1/2 payı da ölen eşine aittir. Ölen eşe ait 1/2 payın iktisabı üçüncü kişiden "alım" dır. Bu payın edinildiği tarihte eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir. (TMK.md.222/3) Edinilmiş mallar, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir. Ölene ait payın, edinilmiş mal kabul edileceğine ilişkin Türk Medeni Kanununun 222/3. maddesindeki yasal karinenin aksi kanıtlanamadığına göre, davacının bu paya ilişkin talebinin aynı Yasanın 240. maddesi çerçevesinde incelenerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 01.10.2009 (prş.)
    KARŞI OY
    Davacının talebinde, eşlerin paylı mülkiyetinde olan "bağımsız bölüm" (mesken) niteliğindeki taşınmazın tasfiyesi isteği de mündemiçtir. Türk Medeni Kanununun 226. maddesinin (2.) fıkrası gereğince; tasfiye sırasında paylı mülkiyete konu bir mal varsa, eşlerden biri kanunda öngörülen diğer olanaklardan yararlanabileceği gibi daha üstün bir yararı olduğunu ispat etmek ve diğerinin payını ödemek suretiyle o malın bölünmeden kendisine verilmesini isteme hakkına sahiptir. Yasa koyucu, bu halde paydaşlardan her birine diğerinin payını alma hususunda kanuni bir alım hakkı tanımıştır. (Kılıçoğlu, Katılma Rejimi sf.45) Buna göre koşullarının varlığı halinde diğerinin payını ödeyen eş, malın taksimini önleme ve paylı mülkün kendisine geçmesini sağlama olanağına sahiptir. Olayda, kat mülkiyeti tesis edilmiş birden çok bağımsız bölümden oluşan ana gayrimenküldeki, tek bir bağımsız bölüm eşler adına paylı olarak kayıtlıdır. Bu bağımsız bölümünün kullanımının paylara göre bölünmesine fiilen ve hukuken olanak bulunmadığı gibi, bağımsız bölümün aynen paylaştırılması da mümkün değildir. Bu nitelikte bir bağımsız bölümde; paydaşlardan biri lehine, diğerinin payı üzerinde oturma hakkı veya intifa hakkı tesisine de hukuken olanak yoktur. Çünkü, kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının başlı başına ve bir bütün olarak kullanmaya elverişli olan "bağımsız bölümleri" üzerinde tesis edilebilir. (Kat Mülkiyeti K.md.1) Bu nedenle olayda Türk Medeni Kanununun 240.maddesinin tatbiki hukuken mümkün değildir. O halde, mahkemenin, davacının isteğini yasanın 226/2.maddesi çerçevesinde inceleyip değerlendirmesi ve sonucuna göre karar vermesi gerekir. Açıklanan sebeple değerli çoğunluğun bozma kararına sonucu itibarıyla katılmakla birlikte bozmanın gerekçesine iştirak etmiyorum.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi