Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13800
Karar No: 2018/79
Karar Tarihi: 17.01.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/13800 Esas 2018/79 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı ile davacı arasında ticari ilişki bulunmaktadır. Davacı, davalıdan aldığı malların ayıplı olduğunu iddia ederek itirazın iptalini ve icra inkar tazminatının tahsili için dava açmıştır. Davalı ise iddiayı reddetmiştir ve davacının ayıplı mal satmaktan sorumlu olduğunu savunmuştur. Mahkeme, davalının malları aldıktan sonra ayıpları fark etmesine rağmen belirtilen sürelerde ihbar etmemesi nedeniyle davacının suçlu olduğuna karar vermiş ve davanın reddine hükmetmiştir. Ancak, mahkeme kararı, kanun maddelerine uygun değildir ve bu nedenle bozulmuştur.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 23/c maddesi, ticari satışlarda ayıplar için ihbar sürelerini düzenler. Buna göre, malın ayıplı olduğunun teslim sırasında açıkça belli olması durumunda, alıcının 2 gün içinde satıcıya ihbar etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, mal aldıktan sonra 8 gün içinde inceleme yapmak ve ayıpları ihbar etmek zorundadır.
19. Hukuk Dairesi         2016/13800 E.  ,  2018/79 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalı ile davacı arasında ticari ilişki olduğunu, davacının cari hesap alacakları için başlattığı icra takibinden sonra davalı tarafından 27.400,00 TL ödeme yapılarak malların ayıplı ve eksik olduğuna ilişkin olarak teslimden 2 ay sonra delil tespiti yaptırıldığını, tespiti yapılan malların başka tedarikçilerden temin edilen mallar olma ihtimalinin yüksek olduğunu, davalının faturalara süresinde itiraz etmediğini, süresi içinde ihbar ve tespit yaptırılmadığını ileri sürerek itirazın iptalini ve %40 icra inkar tazminatının davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacıdan çeşitli zamanlarda mal satın alındığını, ancak alınan malların ayıplı ve eksik olduğunu, malların kargo ile davacıya gönderildiğini ancak iade alınmadığını, malların ayıplı olduğunun ... 2 Asliye Ticaret Mahkemesi"nin 2011/33 D.İş sayılı dosyası ile tespit edildiğini, dava zaman aşımının 6 ay olduğu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama neticesinde, taraflar arasında süregelen ve cari hesap ilişkisi şeklinde devam eden ticari ilişki kapsamında davalının davacıdan dava konusu rulo sac malzeme aldığı, davalının, almış olduğu malzemeler ile imalat yapmak üzere paketli malları açtığında ayıpları farkederek borcun bir kısmını ödemediği, davalı tarafından yaptırılan tespit ile alınan raporlarda satım konusu malzemelerin ayıplı ve kullanılamaz olarak belirlendiği, davacının, süregelen cari hesap ilişkisine göre duyulan güvene aykırı olarak davalıya kullanılamaz derecede ayıplı malzeme verdiği, satıcının, sattığı malı muayene ederek alıcının işine uygun ayıpsız mal satması hususunda üzerine düşen özeni göstermesi gerektiği, davacının bu özen yükümüne aykırı davranarak ağır kusurlu olduğu, bu sebeple Türk Borçlar Kanunu"nun 225. maddesi gereği satılanda mevcut ayıbı süresinde bildirememe sebebi ile sorumluluktan kurtulamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, taraflar arasındaki ticari ilişkiden kaynaklanan bakiye alacağın tahsiline yönelik yapılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir.
    Taraflar arasında davaya konu malların teslimine ilişkin ihtilaf yoktur.Uyuşmazlık, bir kısım malların ayıplı olduğu iddiasından kaynaklanmaktadır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu"nun 23/c maddesinde ticari satışlarda ayıp ihbar süreleri düzenlenmiş olup, buna göre, malın ayıplı olması teslim sırasında açıkça belli ise alıcı 2 gün içinde bu durumu satıcıya ihbar etmekle yükümlüdür,açıkça belli değil ise alıcı malı teslim aldıktan sonra 8 gün içinde inceleme veya incelelettirmek ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içerisinde satıcıya ihbar ile yükümlüdür. Somut olayda, dava konusu malların inceleme veya incelettirmek suretiyle ayıplı olduğunun ortaya çıkarılmasının mümkün olması nedeniyle davalı alıcının malın tesliminden itibaren 8 gün içinde ayıp ihbarında bulunmadığı bellidir. Davalının hakkında yapılan icra takibinden sonra artık malın ayıplı olduğunu ileri sürebilmesi mümkün olmadığından mahkemece bu hususlar göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılması gerekirken yanılgılı gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde davacıya iadesine, 17/01/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi