Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1097
Karar No: 2020/4251
Karar Tarihi: 09.12.2020

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2020/1097 Esas 2020/4251 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, trafik kazası sonucu ölen yakınları nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemişlerdir. Mahkeme, davalılar arasından birinin kusuru olmadığı gerekçesiyle davaı reddetmiş, diğer davalılar için kısmi olarak kabul etmiştir. Dosya Yargıtay'a gelmiştir. Yargıtay, davacıların taleplerinin olay tarihinden itibaren yasal faizle birlikte hüküm altına alındığını belirlemiştir. Ancak, davacı vekilinin ıslah dilekçesinde yasal faiz tarihine daha önce gidilmesini talep ettiği anlaşılmıştır. Bu durum taleple bağlılık ilkesine aykırıdır. Yargıtay, kararın bu nedenle yeniden düzenlenerek onanmasını kararlaştırmıştır. Kanun maddeleri ise şöyledir:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, \"Taleple Bağlılık İlkesi\" başlıklı 26. madde
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi
- 6217 sayılı Kanun'un 30. maddesi.
4. Hukuk Dairesi         2020/1097 E.  ,  2020/4251 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar ... ve diğerleri vekili Avukat ... tarafından, davalılar ... ve diğerleri aleyhine 04/03/2009 gününde verilen dilekçe ile trafik kazası sonucu ölümden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davalılardan ... yönünden davanın reddine, diğer davalılar yönünden davanın kısmen kabulüne dair verilen 15/03/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalılardan ... ve ... Motor Makine Malzeme AŞ (Yeni Unvan: ... Gıda Ür. Loj. İnş. San. ve Tic. AŞ) vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalılar ... ve ... Motor Makina Malzeme AŞ(Yeni Unvan: ... Gıda Ür. Loj. İnş. San. ve Tic. AŞ) vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2-Davalılar ... ve ... Motor Makina Malzeme AŞ(Yeni Unvan: ... Gıda Ür. Loj. İnş. San. ve Tic. AŞ) vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Dava, trafik kazası sonucu ölümden kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davalılardan ... yönünden davanın reddine, diğer davalılar yönünden davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm davalılar ... ve ... Motor Makina Malzeme AŞ(Yeni Unvan: ... Gıda Ür. Loj. İnş. San. ve Tic. AŞ) vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacılar vekili, davalılardan şirkete ait olup diğer davalı ... tarafından sevk ve idare edilen araç ile davalılardan ... tarafından sevk ve idare edilen aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında, davacılardan ... ve ...’un oğlu, diğer davacıların kardeşi olan ...’un vefat ettiğini, ...’un genç yaşta vefat etmesi nedeniyle davacıların derin üzüntü duyduklarını, davacılar ... ve ...’un oğullarının desteğinden yoksun kaldıklarını belirterek oluşan maddi ve manevi zararın tazminini talep etmiştir.
    Davalılardan ... vekili, müvekkilinin meydana gelen kazada kusuru olmadığını, talep edilen tazminat miktarının fahiş olduğunu belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuş; diğer davalılar davaya cevap vermemiş ve duruşmalara da katılmamışlardır.
    Mahkemece alınan bilirkişi raporlarına itibar edilerek ve davacılar vekilinin ıslah talebi de gözetilerek davalılardan ... yönünden davanın reddine, diğer davalılar yönünden davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Taleple Bağlılık İlkesi” başlıklı 26. maddesi “Hâkim, tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır; ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Duruma göre, talep sonucundan daha azına karar verebilir. Hâkimin, tarafların talebiyle bağlı olmadığına ilişkin kanun hükümleri saklıdır” şeklinde düzenlenmiştir.
    Dosyanın incelenmesinde; davacılar vekilinin, dava dilekçesinde hükmedilecek maddi ve manevi tazminat miktarına olay tarihinden itibaren yasal faiz, ıslah dilekçesinde ise dava tarihinden itibaren yasal faiz uygulanmasını talep ettiği, mahkemece tüm tazminat kalemlerinin olay tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte hüküm altına alındığı anlaşılmaktadır.
    Şu durumda; mahkemece, davacılar vekilinin ıslah dilekçesinde dava tarihinden itibaren yasal faiz talep etmesine rağmen olay tarihinden itibaren yasal faize hükmedilmesi taleple bağlılık ilkesine aykırı olup kararın bu sebeple bozulması gerekirse de; belirlenen bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, mahkeme kararının, 6217 sayılı Kanun"un 30. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438/7. maddesi gereğince kararın düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasının 2. bendinde yer alan “…kaza tarihi olan 03/09/2005 tarihinden…” söz dizilerinin çıkarılarak yerine “1.000,00 TL’sinin olay tarihinden, 24.709,08 TL’sinin ise dava tarihinden itibaren” söz dizisinin yazılmasına, davalılar ... ve ... Motor Makina Malzeme AŞ(Yeni Unvan: ... Gıda Ür. Loj. İnş. San. ve Tic. AŞ) vekilinin diğer temyiz itirazlarının ilk bentte gösterilen nedenlerle reddiyle kararın düzeltilmiş bu biçimi ile ONANMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 09/12/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi