Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/51897
Karar No: 2014/67
Karar Tarihi: 13.01.2014

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/51897 Esas 2014/67 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/51897 E.  ,  2014/67 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İNEGÖL 1. ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ
    TARİHİ : 28/09/2011
    NUMARASI : 2010/230-2011/587

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne verdiği dilekçe ile tahkikat evrakının 5521 sayılı Yasa’nın 10. maddesi uyarınca Mahkeme’ye gönderilmesini talep etmiş, tahkikat evrakı bu talep üzerine 06.05.2010 tarihli yazı ekinde Mahkeme’ye gönderilmiştir.
    Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün tahkikat evrakını 5521 sayılı Yasa’ nın 10. maddesi uyarınca Mahkeme’ ye göndermesi bir ihbar niteliğinde olup, Mahkeme tarafından davacıya dava dilekçesini hazırlayıp, harcını ikmal edip, davalıya tebliğ ettirmesi için süre verilmesi gerekir.
    Harca tabi bir davanın harçsız açılması yada talebin harç yatırılmadan artırılması hallerinde uygulanacak olan usul 492 sayılı Harçlar Yasası’nın 27, 28 ve 30.maddelerinde belirtilmiştir.
    492 sayılı Harçlar Yasası’nın 27/1. maddesi, maktu harcın işlem yapılmadan önce ödeneceği hükmünü,
    27/2. maddesi “Harç peşin veya süresinde ödenmemiş ise, mütaakip muamelelere ancak harç ödendikten sonra devam olunur. “ hükmünü,
    28/1.. maddesi “ karar ilam harcının ¼’ ünün peşin alınacağı hükmünü,
    30.maddesi ise “Muhakeme sırasında tesbit olunan değerin, dava dilekçesinde bildirilen değerden fazla olduğu anlaşılırsa, yalnız o celse için muhakemeye devam olunur, takip eden celseye kadar noksan değer üzerinden peşin karar ve ilam harcı tamamlanmadıkça davaya devam olunmaz. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 409 uncu maddesinde gösterilen süre içinde dosyanın muameleye konulması, noksan olan harcın ödenmesine bağlıdır.” hükmünü içermektedir.
    Bu yasal düzenlemelerin doğal sonucu olarak harcı yatırılmayan dava görülemez.
    Somut olayda, davacı Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne tahkikat evrakının Mahkemeye gönderilmesi için verdiği dilekçede taleplerini tek tek, miktar belirterek bildirdiğinden bu dilekçe dava dilekçesi niteliğindedir.
    Mahkemece dava dilekçesinin esas defterine kaydından sonra yapılan 01.06.2010 tarihli tensip zaptının 2 numaralı ara kararı ile davacıya eksik harcı ve başvuru harcını tamamlaması için duruşma gününe kadar süre verilmiş, ancak bu tensip zaptı gereği için davacıya tebliğ edilmediği gibi, yargılamanın devamı sırasında tensibin 2 numaralı ara kararından bir daha söz edilmemiş, bu ara kararının gereği yerine getirtilmemiştir.

    Mahkemece dava başvuru ve peşin harç yatırılmadan davaya devam edilerek karar verilmiş, hüküm fıkrasında hesaplanan karar harcının davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Mahkemece dava başvuru ve peşin harç yatırılmadan davaya devam edilmesi yukarıda açıklanan yasal düzenlemelere aykırıdır.
    Mahkemece yapılması gereken iş, davacıya 492 sayılı Harçlar Yasası’nın 30. maddesine uygun süre verip, sonucuna göre karar vermektir.
    Mahkemece harca tabi olup, başvuru ve nisbi harcı yatırılmayan, yargılama süresince tamamlatılmayan davanın görülemeyeceği düşünülmeden yargılamaya devam edilerek karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.01.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi