Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/34987
Karar No: 2015/707
Karar Tarihi: 22.01.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/34987 Esas 2015/707 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/34987 E.  ,  2015/707 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde sendikal tazminat için oniki aydan az olmamak kaydıyla brüt ücretin ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı işveren iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, ... İş Mahkemesinin davacı şahitleri ile dosya kapsamında beyanda bulunan şahit anlatımları ile petrol iş sendikasının 17.04.2014 havale tarihli yazısında işyerinde %51 çoğunluk sağlanmadan üye kaydı yapılmadığı ve davacının sendikal örgütlenme ön hazırlığı yaptığı sırada iş sözleşmesinin sona erdirildiği yönündeki bildirimi dikkate alınarak davacının, iş sözleşmesinin işveren tarafından sendikal sebeplerle feshedildiği gerekçesiyle feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine, işe başlatma tazminatının oniki aylık ücret tutarı olarak ve çalıştırılmadığı süre için en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının belirlenmesine karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Somut olayda, davalı işyerinde boya üretim işçisi olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, yıl sonu kapanış işlemleri, buna bağlı olarak üretim tonajındaki azalma ve gelişmekte olan boya üretim teknolojisi ile beraber yapılmakta olan modernize çalışmalar sebebiyle geçerli sebeple feshedilmiştir. Davacı, arkadaşları ile birlikte çalışma şartlarını ... Bakanlığına şikayet ettiklerini, yapılan tetkik sonucu şikayet konuları bakımından bir saptama bulunmadığına ilişkin rapor düzenlendiğini, ardından arkadaşları ile birlikte petrol iş sendikasına görüşmeye gittiklerini, görüşme sonrasında diğer arkadaşları ile görüşmeye başladıklarını, belirli sayıya ulaşma sonrasında üye olmaya karar verdiklerini, o sırada işverenin bu örgütlenmeden haberdar olarak gece vardiyasındayken kendisi ve arkadaşlarının iş sözleşmelerinin feshedildiğini beyan etmiştir. Davacı şahitlerinden ..., davacı ile birlikte on kadar işçinin sözleşmesinin feshedildiğini, bu işçilerden ikisinin sendika toplantılarına katılmadığını, davacının sendika üyesi olup olmadığını bilmediğini ancak kendisinin davacı ile birlikte sendika toplantılarına katıldığını beyan etmiş, ... ise fesihle ilgili bilgisinin olmadığını, kendisi isteği ile işten ayrıldığını, işçiler arasındaki söylentilerden davacının sendikal sebeple işten çıkarıldığını duyduğunu beyan etmiştir. Davacı ve arkadaşlarının davalı işvereni kötü çalışma şartları sebebiyle şikayet ettikleri dolayısıyla davacı ile davalı işveren arasında önceden süregelen bir anlaşmazlığın bulunduğu anlaşılmıştır. Davacı şahitlerinin beyanları, davalı işyerinde sendikaya üyesi işçinin çalışmaya devam etmesi, sendika toplantılarına katılmayan iki işçinin davacı ile birlikte iş sözleşmesinin feshedilmesi ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde her ne kadar mahkemece davacının işe iadesine ilişkin kararın isabetli olduğu anlaşılmış ise de iş sözleşmesinin sendikal sebebe dayandığına ilişkin iddiasını yeterli ve inandırıcı delille ispat edemediğinden feshin, sendikal sebebe dayandığını kabul etmek mümkün değildir. Bu sebeple işe başlatmama tazminatının davacının oniki aylık ücreti tutarında değerlendirilmesi hatalıdır. Fesih sebebine ve davacının çalışma süresine göre davacının beş aylık ücreti tutarı olarak belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE, işçinin İŞE İADESİNE,
    3-Davacının kanuni sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin beş aylık ücreti olarak belirlenmesine,
    4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine,
    5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
    7-Davacı tarafından yapılan 156,05 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    8-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 22.01.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi