3. Hukuk Dairesi 2013/11233 E. , 2013/16104 K.
"İçtihat Metni"Davacı ... ile davalılar ... vd. aralarındaki Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davasına dair .... Mahkemesinden verilen 22.11.2011 günlü ve ... sayılı hükmün Bozulması hakkında dairece verilen 20.12.2012 günlü ve 2..... sayılı ilama karşı davalılardan ... tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Dairemizin 20.12.2012 günlü ve ....bozma ilamına karşı davalı ... tarafından karar düzeltme isteminde bulunulduğu ve incelemenin duruşmalı yapılmasının istenildiği, ancak karar düzeltme incelemesinden önce davalının gönderdiği müteaddit tarihli dilekçeler ile bozma ilamında imzası bulunan başkan ve üyeler hakkında reddi hakim talebinde bulunduğu anlaşılmıştır.
2797 sayılı Yargıtay Kanununun 39.maddesinin 3.fıkrası; “Dairelerin veya genel kurulların başkan ve üyeleri reddolunabilirler. Ret hususundaki istemler, reddedilen başkan veya üye katılmaksızın ilgili daire veya genel kurullarca incelenerek kesin karara bağlanır. Daire ve kurulların toplantılarını engelleyen toplu ret istemleri dinlenmez.” hükmünü içermektedir.
Açıklanan madde hükmü uyarınca; davalının, Dairemiz toplantılarını engelleyici nitelikteki reddi hakim istemi dinlenemeyeceğinden, bu konuya ilişkin davalı talebinin reddine, Dairemiz ilamına yönelik karar düzeltme isteminin incelenmesine oybirliği ile karar verildi, devam olundu.
Her ne kadar davalı, karar düzeltme isteminin duruşmalı yapılmasını talep etmiş ise de, karar düzeltme safhasında duruşma yapılamayacağından, duruşma isteminin de reddine karar verildi. Dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davada; mirasbırakan .... ait 12.10.1990 tarihli vasiyetnamenin yerine getirilmesi istenilmiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile vasiyet edilen taşınmazların davacı ... adına kayıt ve tesciline dair verilen hüküm davalılardan ... tarafından temyiz edilmiş ve Dairemizin 20.12.2012 günlü ve 2012/19912 E. 2012/26403 K. sayılı ilamıyla “…Dosya içerisinde bulunan ..... Mahkemesinin 2001/943 E.- 2004/578 K.sayılı dava konusu vasiyetnamenin açılması dosyasında bulunan .... 19.07.2001 tarihli 2001/308 E.- 2001/704 K.sayılı veraset ilamında muris vasiyetçi ....(....)"nin 26.01.2001 tarihinde evli ve çocuksuz ölümü sonucunda mirasçısı olarak sağ kalan eşi ....ve yeğenleri (eldeki davanın davalıları) ... ve ... kaldığı anlaşılmaktadır. Muris vasiyetçi .... 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun yürürlülük tarihinden önce vefat ettiği için 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlülüğü ve uygulama şekli hakkında Kanunun 17.maddesine göre mirasçılık ve mirasın geçişi, miras bırakanın ölüm tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. Bu durumda, davada 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi uygulanacaktır.
....
Somut olayda, 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin 541.maddesine göre muris vasiyetçinin mirasçı eşi.... ....nde davada hasım olarak gösterildikten sonra davanın esasına girilmesi gerekirken, mirasçı eşe de dava yöneltilmeden eksik hasım ile davanın sonuçlandırılması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.” gerekçesiyle bozulmuş, davalı ... bu defa kararın düzeltilmesini talep etmiştir.
Vasiyetnamenin yerine getirilmesine yönelik davaya mirasbırakanın yerleşim yeri mahkemesinde bakılması gerekir(HUMK. md.11, HMK. md.11). Bu yetki, kesindir. Kesin yetki, dava şartlarından olduğundan, yargılamanın her aşamasında hakim tarafından kendiliğinden dikkate alınması zorunludur.
Dosya kapsamı ve delillerden; ..... nüfusa kayıtlı mirasbırakanın, davaya konu vasiyetnameyi düzenleyen ... Noterliğine, yerleşim yeri adresini “.... ...” olarak bildirdiği, yine nüfus kaydında “.... Dairesinden verilen ölüm belgesi” uyarınca mirasbırakanın ölümünün işlendiğinin açıklandığı, vasiyetnamenin ise ..... Hukuk Mahkemesinin yetkisizlik kararı üzerine davaya bakan .... Mahkemesince açıldığı anlaşılmaktadır.
O halde mahkemece; mirasbırakanın son ikametgahının araştırılarak davaya bakmakla yetkili olup olmadığının saptanması, yekili olduğunun saptanması halinde ise, mirasbırakanın eşi olan ....nin davaya dahil edilmesi için davacı vekiline süre verilmesi, aksi halde ise yetkisizlik kararı verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile davanın esası hakkında hüküm verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
. Ne var ki, mahkeme kararının açıklanan bu gerekçe ile bozulması gerekirken zuhulen yukarıda belirtilen gerekçe ile bozulduğu anlaşılmakla; davalının bu yöne ilişen karar düzeltme taleplerinin kabulü ile mahkeme kararının yukarıda açıklanan değişik gerekçe ile BOZULMASINA, 18.11.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
...