Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/5325
Karar No: 2011/2049
Karar Tarihi: 11.04.2011

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2010/5325 Esas 2011/2049 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı ve davalı arasındaki tapu iptali ve tescil davası reddedilmiştir. Davacıdaki tapunun kaydının iptali ve kendi adına tescili talep edilmiştir, ancak mahkeme tarafından reddedilmiştir. Davanın derdest olduğu, dava konusu taşınmazın davalı kişi tarafından satın alındığı, işlemin taraf muvazaası olmadığı vb. sebeplerle karar verilmiştir. Ancak, taraflar eş olduğu için yazılı delil başlangıcı niteliğindeki bir belge ibraz edildiğinde tarafların öteki tüm delillerinin (tanık) dahil toplanması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri ise HUMK'nun 74-76 maddeleridir.
8. Hukuk Dairesi         2010/5325 E.  ,  2011/2049 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile)Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tapu İptali Ve Tescil
    ... ile ... aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair Göksun Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesinden verilen 29.04.2010 gün ve 14/92 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
    K A R A R

    Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına göre yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 17,15 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 1,25 TL’nın temyiz eden davacıdan alınmasına 11.04.2011 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
    KARŞI OY

    Davacı ... dava konusu 158 ada 909 parsel sayılı taşınmazın evlilik birliği içerisinde ortak gelirleriyle satın alındığını, davalı tarafın açmış olduğu 2009/4 esasta kayıtlı boşanma davasının derdest bulunduğunu ayrıca o yer sulh ceza mahkemesinin 2009/148 esasta kayıtlı davanın da sonuçlanmadığını açıklayarak davalı adına olan tapu kaydının iptaliyle 1/2 payının kendi adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı taraf davayı kabul etmediğini bu yeri emekli olması nedeniyle aldığı ikramiye ile satın aldığını ve davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, 7.10.1953 tarih 7/8 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararı ve Hukuk Genel Kurulunun 2005/14-516-533 esas ve karar sayılı kararı gerekçe göstererek davanın reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Toplanan deliller tüm dosya kapsamından; Davacıya ait nüfus kayıt örneği getirilmiştir. Yapılan incelemede davacı ile davalının 18.11.1982 tarihinde evlendikleri ve halen evli oldukları anlaşılmıştır. Dava dilekçesinde belirtilen boşanma davasının derdest olduğu anlaşılmaktadır. Mahalli mahkeme ilk oturumda yukarıda belirtilen gerekçe ile davayı reddetmiştir.
    Bilindiği üzere ve kural olarak, 7.10.1953 tarih 7/8 sayılı Yargıtay İnançları Birleştirme kararına göre taraflar arasındaki işlemin taraf muvazaası olması söz konusudur. Taraf muvazaasına ilişkin dosyada herhangi bir kanıt yoktur. Aksine ve iddiaya göre dava konusu taşınmaz üçüncü kişiden evlilik birliği içerisinde davalı kişi adına satın alınmıştır. Taraflar halen TMK hükümlerine göre evlidir. Belirtilen içtihada göre böyle bir davanın kanıtlanması kural olarak yazılı delille mümkündür. Ancak, yanlar eş olduğu için yazılı delil başlangıcı niteliğindeki bir belge ibraz edildiğinde tarafların öteki tüm delillerinin (tanık) dahil toplanması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir. Kaldı ki, HUMK.nun 74-76 maddelerine göre olayları taraflara bildirmek ve hukuki niteleme hakime aittir. Dava dilekçesindeki açıklamalardan işlemin taraf muvazaası değil; inanç işlemi olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca, yanlara önel verilerek varsa yazılı delil, yazılı delil başlangıcı niteliğindeki tüm delillerinin (tanık vs) bildirilmesi, bildirildiği takdirde tüm bu delillerin toplanması ve hasıl olacak sonuç çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken, hiçbir soruşturma yapmadan ve belirtilen Tevhidi İçtihat ile Hukuk Genel Kurulu kararı yanlış yorumlanarak yazılı olduğu üzere ret kararı verilmesi doğru olmamıştır. Böyle bir kararın onanmasına ilişkin Dairenin sayın çoğunluğunun görüşlerine katılmakta mümkün değildir. Açıkladığım nedenlerle mahalli mahkeme kararının bozulması gerektiği kanaatindeyim. 11.04.2011







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi