Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/38981
Karar No: 2014/678
Karar Tarihi: 21.01.2014

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/38981 Esas 2014/678 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/38981 E.  ,  2014/678 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA 10. İŞ MAHKEMESİ
    TARİHİ : 23/03/2011
    NUMARASI : 2009/823-2011/121

    DAVA :Davacı, kıdem farkı ücreti, yıllık izin ücreti, ücret fark alacağı, akti tatil ücreti, hafta tatili ücreti, ilave tediye alacağı, akti ikramiye alacağı, kömür yardımı, otobüs kartı alacağı, koruyucu eşya yardımı, özendirme pirimi ile işlemiş faiz alacağı, ulusal bayram ile genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçi, davalıya ait işyerinde temizlik işçisi olarak çalıştığını ve yaşlılık aylığı almak üzere emeklilik nedeniyle iş akdinin sonlandırıldığını, emeklilik sonrasında tazminat ve alacaklarına karşılık eksik ve faizsiz ödeme yapıldığını, davacının toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalıştığını, haftanın 7 günü çalıştığını, cumartesi ve pazar günü çalışmalarının karşılığını alamadığını ileri sürerek, kıdem farkı, yıllık izin, ücret farkı, akti tatil ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ilave tediye, akti ikramiye, kömür yardımı, otobüs kartı, koruyucu eşya yardımı ve özendirme pirimi ile işlemiş faiz alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı işveren, davacının hizmetleri karşılığı olan kıdem tazminatının ve diğer alacaklarının ödendiğini, tüm ücretlerin itirazi kayıt düşülmeden kabul edildiğini ve bu nedenle davacının faiz talebinde gereksiz olduğunu, davacının herhangi bir ücret veya toplu iş sözleşmesi fark alacağı kalmadığını, ayrıca talep edilen alacaklarında 5 yıllık zaman aşımına uğradığını beyan ederek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının toplu iş sözleşmesine tabi olarak çalıştığı ancak haklarının eksik ödendiği gerekçesiyle hesap yönünden denetime elverişli şekilde düzenlenen bilirkişi raporu doğrultusunda izin ücreti, akdi- hafta tatili ücreti, taşıt yardımı, ilave tediye alacağı, akdi ikramiye alacağı, yakacak yardımı, akdi hafta tatili ücreti faiz alacağı, taşıt yardımı faiz alacağı, akdi ikramiye faiz alacağı, yakacak yardımı faiz alacağına hükmedilmiştir. Diğer isteklerin reddine karar verilmiştir.
    Kararı yasal süresi içinde davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı işçi dava dilekçesinde akti tatil ücreti ile hafta tatil ücretlerini ayrı ayrı talep ettiği halde hükme esas alınan bilirkişi raporunda her iki alacak talepleri tek bir rakam olarak hesaplanmıştır. Mahkemece akti tatil ve hafta tatili ücreti alacakları toplamı için en yüksek işletme kredisi faizine karar verilmiş, yine her iki istek bakımından aynı faiz türü hesabıyla işlemiş faize hükmedilmiştir. Cumartesi gününün tatil olarak toplu iş sözleşmesi
    ile öngörüldüğü anlaşılmakla, akti tatil çalışmaları karşılığı olan ücretlere en yüksek işletme kredisi faizi yürütülmesi yerinde ise de hafta tatili ücreti İş Kanunu’ndan doğmaktadır. Bu durumda hafta tatili ücreti için yasal faize karar verilmelidir. İşlemiş faiz hesabı bakımından da hafta tatili için en yüksek işletme kredisi faizi değil, yasal faiz dikkate alınmalıdır. Bu durumda gerekirse bilirkişiden ek hesap raporu alınarak akti tatil ve hafta tatili hesabı ayrıştırılmalı ve işlemiş faiz hesabı da ayrı ayrı yapılmak suretiyle faize dair hüküm kurulmalıdır.
    3- Yıllık izin ücreti İş Kanunu’ndan, ilave tediye ücreti ise 6772 sayılı Yasadan doğmaktadır. Toplu iş sözleşmesine dayanmayan her iki istek bakımından yasal faiz yerine en yüksek işletme kredisi faizine hükmedilmesi de hatalı olup ayrı bir bozma nedenidir.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 21.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi