Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/36325
Karar No: 2015/1143
Karar Tarihi: 28.01.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/36325 Esas 2015/1143 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/36325 E.  ,  2015/1143 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacının 08.08.2012 tarihinde ... fabrikasında muhasebeci olarak çalışmaya başladığını, iş yerinde kadro azaltılmasına gidileceğini şirketin diğer bölümlerinde de ihtiyaç bulunmaması gerekçesiyle 08.05.2013 tarihinde iş sözleşmesinin tek taraflı fesih edildiğini, bu durumun gerçeği yansıtmadığı gibi kadro çoğaltılmasının söz konusu olduğunu, bu sebeplerle iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanmadığının tespiti ile iş sözleşmesinin sona erdirildiğine ilişkin davalı tarafça ileri sürülen sebeplerin geçersizliği ile iş sözleşmesinin feshinin iptaline ve işe iadesine, çalıştırılmadığı süre için dört aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; davacının fesih bildirimini 08.05.2013 tarihinde tebellüğ aldığına göre bu tarihten itibaren 1 ay içinde işe iade davası açması gerekirken davacının bu hak düşürücü süre içinde işe iade davasını açmadığını, davacının çalışmış olduğu birimin muhasebe birimi olduğunu, bu birim içerisinde kadro fazlalığı olduğunu, bu sebeplerle kadro daraltılmasına gidildiğini, haksız ve mesnetsiz açılan davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkeme tarafından, İş Kanunu 20. maddesine göre işe iade davasının iş sözleşmesinin feshinin bildirimi tarihinden itibaren bir ay içinde açılabileceği, iş sözleşmesinin feshinin 08.03.2013 tarihinde gerçekleştiği, davacının fesih bildiriminden itibaren davasının bir aylık süre içinde açılmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Davacı vekili tarafından karar temyiz edilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, re"sen dikkate alınması gerekir.
    İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikâyet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler. Fesih bildirimine karşı idari itiraz yolu öngören personel yönetmeliği ya da sözleşme hükümleri, dava açma süresini kesmeyeceği gibi, işçinin bu süre içinde hastalığı sebebi ile rapor alması da bu süreyi durdurmayacaktır.
    İş sözleşmesinin süre verilerek feshi halinde, dava açma süresi önelin sona ereceği tarihte değil, Kanunun açık hükmü uyarınca işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihten başlar.
    Bir aylık süre Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 161. ve 162. maddeleri dikkate alınarak belirlenir. Buna göre bir aylık süre başladığı güne takip eden ayda tekabül eden günün mesai bitiminde sona erer. Süre ay sonuna doğru başlayıp da bittiği ayın aynı günü yoksa müddet bu ayın sonunda biter. Tatil günleri süreye dahildir. Ancak sürenin son günü tatile tesadüf ederse tatilin ertesi günü son bulur.
    Somut olayda, 08.05.2013 tarihli fesih bildiriminin davacı tarafından tebellüğ edilmekle imzalandığı ayrıca mahkeme kararında söz edilen iş sözleşlmesinin 08.03.2013 tarihinde fesih edildiği, 09.03.2013 tarihinde davacının 1191022.06.02 sicil numaralı başka bir işyerinde işe başladığı, bu sebeple davacının gerçek fesih tarihi hususunda bilgi sahibi olduğu hususuna göre davalıya ait işe giriş ve ayrılış bildirgesi incelendiğinde sicil numaralı değişse de unvan değişikliği içermeyen çalışılan yerin ayni işverenin farklı işyerleri olabileceği ve fesih konusunda esas bilgilendirme ile gerçek fesih iradesinin 08.05.2013 tarihinde gerçekleştiği göz önüne alındığında, bu tarihe göre bir aylık hakdüşürücü süre içinde davanın açıldığının kabulü yerine yazılı şekilde davacı yönünden fesih bildirimi iradesi taşınmayan bildirim sonu itibari ile iş sözleşmesinin feshedildiği gerekçesi ile davanın süresinde açılmadığından bahisle reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Davanın esasına girilerek tarafların göstereceği deliller toplanarak oluşacak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi