Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/16496
Karar No: 2016/258
Karar Tarihi: 19.01.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/16496 Esas 2016/258 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, boşanma sonrasında müşterek çocuk için aylık 150 TL iştirak, davacı için ise aylık 100 TL yoksulluk nafakasına hükmedildiğini ancak müşterek çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının aylık 400 TL'ye, davacı için hükmedilen yoksulluk nafakasının ise aylık 300 TL'ye yükseltilmesini talep etmiştir. Mahkeme, müşterek çocuk için iştirak nafakasını aylık 200 TL arttırarak aylık 350 TL'ye, davacı için ise yoksulluk nafakasını aylık 150 TL arttırarak aylık 250 TL'ye yükseltmiştir. Ancak, yoksulluk nafakasındaki artırım miktarının hakkaniyet ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 176/4 maddesi: Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılmasına karar verilebilir.
- Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi: Hakkaniyet ilkesinin uygulanması gerekmektedir.
- HUMK'nun 428. maddesi: Bozma kararı verilebilir.
3. Hukuk Dairesi         2015/16496 E.  ,  2016/258 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki iştirak -yoksulluk nafakasının artırılması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dilekçesinde; tarafların 2011 yılında boşandıklarını, boşanma neticesinde müşterek çocuğun velayetinin davacıya verildiğini, müşterek çocuk için aylık 150 TL iştirak, davacı için ise aylık 100 TL yoksulluk nafakasına hükmedildiğini, aradan geçen süre, çocuğun ihtiyaçlarının artması, davacının gelirinin olmaması, davalının ise evlilik birliği içerisinde alınan traktörü ve 180 adet küçükbaş hayvanı 3.kişilere muvazaalı olarak temlik ederek davacıdan mal kaçırması nedeniyle müşterek çocuk için hükmedilen iştirak nafakasının aylık 400 TL"ye,davacı için hükmedilen yoksulluk nafakasının ise aylık 300 TL"ye yükseltilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davacı vekili duruşmadaki beyanında ise; hükmedilecek nafakalar için ... oranında artışa hükmedilmesini de talep ettiklerini belirtmiştir.
    Davalı cevap dilekçesi sunmamış; duruşmadaki beyanında ise, davayı kabul etmediğini, davacının adına kayıtlı 40 dönüm tarlası olduğunu ve bu arazilerden yılda 16.000 TL geliri olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulü ile müşterek çocuk için hükmedilen aylık 150 TL"lik iştirak nafakasının dava tarihinden itibaren aylık 200 TL artırılarak ve her yıl ... tarafından belirlenecek ... artış oranında artırılması koşulu ile aylık 350 TL"ye yükseltilmesine; davacı için hükmedilen aylık 100 TL"lik yoksulluk nafakasının ise dava tarihinden itibaren aylık 150 TL artırılarak ve her yıl TÜİK tarafından belirlenecek ... artış oranında artırılması koşulu ile aylık 250 TL"ye yükseltilmesine karar verilmiş, hüküm süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Somut olayda; müşterek çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları dikkate alındığında, müşterek çocuk için takdir edilen iştirak nafakası artırım miktarı, Türk Medeni Kanunu"nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesine uygun olup; mahkemece, iştirak nafakasının aylık 350 TL"ye çıkartılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Bu nedenle, davalının iştirak nafakasının artırım oranına ilişkin temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
    Yoksulluk nafakasına yönelik temyiz itirazlarına gelince;
    Türk Medeni Kanunu"nun 176/4 maddesi hükmüne göre; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılmasına karar verilebilir. Bu hüküm gereğince mahkemece iradın arttırılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi ya da hakkaniyetin artırımı gerektirmesi gerekmektedir.
    Yargıtay ...Kurulunun 07.10.1998 tarih ve 1998/2–656–688 sayılı Kararında da kabul edildiği gibi; yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür (eğitim) gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanları yoksul kabul etmek gerekir.
    Dosya kapsamında yer alan sosyal ve ekonomik durum tespitine ilişkin araştırma sonuçlarına göre;davacı kadının ev hanımı olduğu,çalışmadığı,üzerine kayıtlı 40 dönüm arazisi olduğu,babasına ait evde ikamet ettiği;davalının ise,babasına ait hayvanlara çobanlık yaptığı,babasına ait evde ikamet ettiği anlaşılmaktadır.
    Bu kapsamda somut olaya bakıldığında ise;tarafların sosyal ve ekonomik durumları,yoksulluk nafakasının niteliği, ekonomik göstergelerdeki olumsuz değişiklikler ve ... artış oranları dikkate alındığında davacı kadın lehine hükmedilen yoksulluk nafakası miktarının fazla olduğu anlaşılmaktadır.
    O halde mahkemece; önceki yoksulluk nafakası takdirinde taraflar arasında oluşan dengeyi koruyucu, ... artış oranı da dikkate alınarak hakkaniyete uygun oranda artırım kararı verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması Türk Medeni Kanunu"nun 4. maddesinde hükme bağlanan hakkaniyet ilkesine uygun görülmemiş, bu husus bozmayı gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi