Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/5167
Karar No: 2011/2620
Karar Tarihi: 02.05.2011

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2010/5167 Esas 2011/2620 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı vekili, müvekkilinin evlilik birliği sırasında edindikleri taşınmazın tapu kaydında yarı oranındaki payının iptal edilerek kalan payın müvekkiline kaydedilmesi veya katkısı nedeniyle fazlaya ilişkin hakkının saklı kalmak üzere alacak talebinde bulunmuştur. Davalı ise, taşınmazı kendi kazancı ve babasının yardımı ile edindiğini belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, davacının talebinin evlilik birliği sürdüğü için kabul edilemez olduğunu ve davanın reddine karar vermiştir. Ancak, hukuki sürecin tamamlanması için derdest bir davanın sonucunun beklenmesi gerektiği belirtilerek, mahkeme kararı bozulmuştur. Kararda, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun mal rejimi hükümleri ve TC Anayasasının 141. maddesi ile HUMK'nun 77. maddesi de açıklandı.
8. Hukuk Dairesi         2010/5167 E.  ,  2011/2620 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tapu İptali, Tescil ve Alacak

    ... ile ... aralarındaki tapu iptali, tescil ve alacak davasının reddine dair Bakırköy 6.Aile Mahkemesinden verilen 06.07.2010 gün ve 786/541 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
    K A R A R

    Davacı ... vekili, dava dilekçesinde vekil edeni ile davalı eşinin evlilik birliği içerisinde edindikleri 7067 parselde kayıtlı 4 katlı binanın yarı oranındaki payının vekil edenine ait bulunduğunu açıklayarak taşınmazın tapu kaydının ½ oranındaki payının iptali ile vekil edeni adına tapuya tesciline , bunun mümkün olmaması halinde ise katkısı sebebiyle yarı oranındaki payın değeri olan fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak üzere 100.000.TL nin dava tarihinden itibaren faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, dava konusu taşınmazı kendi kazancı ve babasının yardımları ile edindiğini, davacının herhangi bir katkısının bulunmadığını açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, tarafların halen resmi olarak evli oldukları, bu halde katkı payı talep edilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi üzerine; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, mal rejiminden kaynaklanan alacak isteğine ilişkindir. Eldeki dava 4721 sayılı TMK.nun yürürlüğe girdiği 01.01.2002 tarihinden sonra 18.08.2008 tarihinde açılmıştır. Taraflar arasındaki boşanmaya ilişkin dava dosyası İstanbul 1. Aile Mahkemesinin 2009/207 Esasında derdest bulunmaktadır. Katkı payı alacağının istenebilmesi için eşler arasında geçerli bulunan edinilmiş mallara katılma rejiminin (TMK.nun 218-241.mad) sona ermesi gerekmektedir. (TMK.225.mad). Tarafların evliliği hukuken devam ettiğine göre, mal rejimi sona ermemiş ve davanın görülebilirlik ön koşulu gerçekleşmemiştir. Ancak, TC Anayasasının 141. maddesinin son fıkrası ve HUMK.nun 77.maddesi hükümlerine göre; davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir. Bu bakımdan mahkemece yapılacak iş; taraflar arasındaki derdest boşanma davasına ilişkin dava sonucunun beklenmesi, dava dosyasının bekletici mesele yapılması, boşanma davasının olumsuz sonuçlanması durumunda davanın görülebilirlik koşulu gerçekleşmediğinden şimdiki gibi davanın reddine karar verilmesi, boşanma davasının olumlu sonuçlanması halinde ise hükmün kesinleşmesinin beklenilmesi ve tarafların delilleri toplandıktan sonra elde edilecek sonuca göre bir karar verilmelidir. Mahkemece yukarıda açıklanan hususlar nazara alınmadan yazılı nedenlerle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Davacı vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle ve HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA ve 17,15 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine 02.05.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi