Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/15708
Karar No: 2016/418
Karar Tarihi: 20.01.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/15708 Esas 2016/418 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı taraf, boşanma sonrası davalı aleyhine nafaka ödendiğini, müşterek çocuklarından birinin davalı baba ile kaldığını, tüm masraflarının davalı tarafından karşılandığını ve çocuğun aylık giderinin 800 TL olduğunu belirtmiştir. Davacı taraf ise, yalnız yaşadığını, okuyan oğlu için para harcadığını, kendi giderleri nedeniyle yeterli nafaka alamadığını, kanser hastası olduğunu ancak parasızlık nedeniyle tedavi edemediğini ileri sürerek, nafakanın aylık 2.000 TL'ye çıkarılmasını talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vererek, aylık 650 TL olan nafakanın 250 TL artırılarak 900 TL'ye çıkarılmasına hükmetmiştir. Temyiz edilen bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştur ve yoksulluk nafakası miktarının belirlenirken tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği ve özellikle ekonomik göstergelerdeki değişim ile kanunların öngördüğü hakkaniyet ilkesi gibi unsurların göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise TMK 175. ve 176/4. maddeleridir.
3. Hukuk Dairesi         2015/15708 E.  ,  2016/418 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ


    Taraflar arasındaki yoksulluk nafakasının artırılması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dilekçesi ile; tarafların ... Aile Mahkemesi"nin 2009/597 Esas sayılı kararı ile boşandığını, boşanma neticesinde davacı lehine 650 TL nafakaya hükmedildiğini, davacının yalnız yaşadığını, üniversitede okuyan oğlunu okutmaya çalıştığını, ..."da okuyan oğlunu okutmaya çalışması ve kendi giderlerinden dolayı ödenen nafakanın yetersiz kaldığını, davacının rahim kanseri olduğunu, ancak parasızlık nedeniyle tedavisini sürdüremediğini iddia ederek, müvekkili için taktir edilen yoksulluk nafakasının aylık 2.000,00 TL"ye çıkarılmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesi ile; davalının davacıya aylık 650 TL, müşterek çocuk ...r"e aylık 800 TL nafaka ödediğini, ..."in ..."da teyzesinde ikamet ettiğini, davacıya hiçbir masrafı ve külfetinin olmadığını, tarafların diğer çocukları ....un davalı baba ile kaldığını, tüm masrafının davalı tarafından karşılandığını ve çocuğun aylık 800 TL gideri bulunduğunu, davalının kendi geçimi hariç davacıya ve çocuklarına ödediği nafakanın aylık yaklaşık 2500 TL civarında olduğunu, davacının kanser olduğu iddiasının doğru olmadığını, kanser tedavisinin devlet güvencesi altında olduğunu savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulü ile, aylık 650 TL yoksulluk nafakasının dava tarihinden itibaren aylık 250 TL artırılmak suretiyle aylık 900 TL olarak tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    TMK"nun 175.maddesine göre; ""Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.""
    TMK"nun 176/4. maddesine göre de; tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın arttırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
    Yukarıda sözü edilen yasal düzenlemeye göre iradın arttırılması veya azaltılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin bunu zorunlu kılması gerekmektedir. Bu doğrultuda yerleşen dairemiz uygulamasına göre; nafaka alacaklısı davacının ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsü davalının gelir durumunda, nafakanın takdir edildiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde; yoksulluk nafakası ....’in yayınladığı...oranında artırılmalı ve böylece taraflar arasında önceki nafaka takdirinde sağlanan denge korunmalıdır.
    Somut olayda; davacının ev hanımı olup gelirinin olmadığı, davalının ise fabrika işçisi olup asgari ücret seviyesinde gelirinin olduğu anlaşılmaktadır.
    O halde, mahkemece yapılacak iş; tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği ve özellikle ekonomik göstergelerdeki değişim ile ...’in yayınladığı ... oranı nazara alınmak suretiyle, TMK’nun 4. maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine uygun bir miktara hükmetmekten ibarettir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 20.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi