Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/19465
Karar No: 2016/977
Karar Tarihi: 28.01.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/19465 Esas 2016/977 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, boşanma ilamıyla birlikte müşterek çocukların velayetinin kendisine verildiğini, ancak müşterek çocuklar lehine nafakaya hükmedilmediğini ileri sürerek davalıdan iştirak nafakası talep etmiştir. Mahkeme, davalının gelirinin bulunmadığı, herhangi bir işte çalışmadığı ve gayrimenkulü olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, velayet kendisine verilmeyen tarafın müşterek çocuğunun giderlerine katılmakla yükümlü olduğuna dikkat çekerek, hakkaniyete uygun az da olsa bir nafakaya hükmedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca Yargıtay kararında, iştirak nafakasının belirlenmesi için ana ve babanın ekonomik durumları göz önünde tutulması gerektiği ve velayet hakkının kendisine tevdi edilmiş olan tarafın bu görev nedeniyle emeğinin ve yüklendiği sorumlulukların karşılığı olağan harcamaların da dikkate alınması zorunluluğu olduğu vurgulanmıştır. Kararda TMK 182/2. maddesi de açıklanarak, velayetin kullanılması kendisine verilmeyen tarafın çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olduğu hükme bağlanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2015/19465 E.  ,  2016/977 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasındaki iştirak nafakası davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dilekçesinde; boşanma ilamıyla birlikte müşterek çocukların velayetinin davacıya verildiğini, müşterek çocuklar lehine nafakaya hükmedilmediğini, okul çağına gelen çoçukların masraflarının arttığını ve davacının müşterek çocukların masraflarını tek başına karşılayamadığını ileri sürerek, davalının dava tarihinden itibaren müşterek çocuklar lehine aylık 200"er TL tedbir nafakasına hükmedilmesini, sözkonusu nafakanın dava sonunda iştirak nafakası olarak devamını talep ve dava etmiştir.
    Davalı yasal süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş ve usulüne uygun tebligata rağmen duruşmaya katılmamıştır.
    Mahkemece; yapılan ekonomik sosyal durum inceleme raporuna göre davalının herhangi bir gelirinin bulunmadığı, herhangi bir işte çalışmadığı, davalının bayan olduğu, herhangi bir gayrimenkulünün de bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava; iştirak nafakası istemine ilişkindir.
    TMK 182/2.maddesinde; velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olduğu hükme bağlanmıştır.
    Velayet kendisine tevdi edilmeyen taraf, ekonomik imkanları ölçüsünde müşterek çocuğunun giderlerine katılmakla yükümlüdür. Diğer taraftan, iştirak nafakası belirlenirken ana ve babanın ekonomik durumları gözönünde tutulmakla birlikte velayet hakkı kendisine tevdi olunmuş tarafın bu görev nedeniyle emeğinin ve yüklendiği sorumlulukların karşılığı olağan harcamaların da dikkate alınması zorunludur. Ne var ki, nafaka miktarının belirlenmesine esas alınması gereken giderlerinin makul sınırlar içinde kalmasına özen gösterilmesi gerekir.
    Somut olayda, tarafların.. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/31 Esas, 2013/109 Karar sayılı ilamı ile davalı kadının müşterek yaşamı terkederek başka bir erkekle yaşamaya başlaması nedeniyle boşandıkları, 19.11.2013 tarihinde sözkonusu kararın kesinleştiği, sözkonusu boşanma ilamıyla birlikte 2005 ve 2007 doğumlu olan müşterek çoçukların velayetinin babaya verildiği; boşanma dosyasında 2013 yılında yapılan sosyo ekonomik durum araştırmasında; davalı kadının birlikte yaşadığı şahısla birlikte tütüncülük yaptığı; yıllık gelirinin 10.000 TL olduğu, 28 yaşında olduğu tespit edilmiştir.
    Temyiz istemine konu iş bu nafaka dosyasında yapılan sosyo ekonomik durum araştırmasında ise, davalı kadının çalışmadığı, üzerine kayıtlı gayrimenkul ve aracının bulunmadığı; 30 yaşında olup, çalışmaya engel fiziki bir rahatsızlığının bulunmadığı, davacı babanın ... Belediyesinde işçi olarak çalıştığı, aylık gelirinin 1000 TL olduğu, annesi ve çoçuklarıyla birlikte ikamet ettiği, şahsın üzerine kayıtlı menkul, gayrimenkulünün bulunmadığı, anlaşılmıştır.
    Sosyal güvenlik durumu araştırmasında; davalının çalışmadığı bildirilmiştir. Davalının gelir durumunu ispat yükü davacıya aittir. ... 2011/10062 E.-2011/15424 K.) Davacı tanığı .... yargılamada davalı kadının çocukları görmeye geldiğini, ihtiyaçlarını karşıladığını görmediğini, davalının tütün işi yaptığını bildirmiştir.
    Mahkemece; tarafların gerçekleşen sosyal-ekonomik durumları, nafakanın niteliği, müşterek çocukların yaşı, eğitim durumu ve ihtiyaçları, davalı annenin tütün işinde çalışıyor olması ve çalışmaya engel fiziksel bir rahatsızlığının bulunmayışı, bu nedenle davalının da ortak çocukların bakım ve eğitim masraflarına katılma yükümlülüğünün bulunduğu gözardı edilerek, hakkaniyete uygun az da olsa uygun bir nafakaya hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.01.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi