22. Hukuk Dairesi 2016/15685 E. , 2016/20517 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, prim ve hakediş, fazla mesai, yıllık izin ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesini ödenmeyen işçilik alacakları sebebi ile haklı olarak feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile izin, prim, hakediş alacağı, fazla çalışma ve genel tatil ücreti alacaklarını tahsilini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının iş sözleşmesini sebepsiz yere feshettiğini ve ödenmeyen işçilik alacağı bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararın taraflarca temyizi üzerine Dairemizce sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek, ikinci ıslah dilekçesinin dikkate alınmaması gerektiği, ücret ve hizmet süresi bakımından talebin aşıldığı, genel tatil ücrete dahil olduğundan genel tatil alacağının reddi gerektiği ve işyeri defter ve kayıtları ile sunulan CD kayıtları üzerinde yaptırılacak bilirkişi incelemesiyle, pirim ve hakedişin işyeri uygulaması haline gelip gelmediği tespit edilerek sonuca gidilmesi gerektiği gerekçeleriyle bozulmasına karar verilmiştir.
Bozmaya uyan mahkemece, bozma gerekleri yerine getirilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacı işçinin genel tatil alacağına hak kazanıp kazanmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun ... tarih ... esas, ... karar sayılı kararında, yargıtayca temyiz incelemesinin yapıldığı sırada dosyada bulunan bir belgenin gözden kaçırılması, maddi hata nedeni olarak açıklanmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kökleşmiş içtihatları maddi hataya dayanan bozma ya da onama ilamının usuli kazanılmış hak oluşturmayacağı yönündedir (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ... tarihli ... esas ... karar ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ... tarihli ... esas, ... karar).
Ayrıca belirtmek gerekir ki, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulunun ... gün ve ... esas, ... karar ve ... gün ... esas, ... karar sayılı kararlarında açıklandığı üzere Yargıtayca maddi hata sonucunda verilen bir karara mahkemece uyulsa dahi usuli kazanılmış hak oluşmaz.
Davacı ile davalı arasındaki iş sözleşmesinde "" Ücret dışında ikramiye, prim, görev tazminatı ve benzeri diğer ücret eklerinin tahsisi ve ödenmesi işverenin takdir yetkisi dahilindedir. Personelin aylık ücretine, hafta tatili, ulusal bayram, genel tatilde çalışılmayan sürelerdeki ücretleri ile ücretli boş zamanlara ait ücretleri ve telafi çalışması ücretleri dahildir"" şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Sözleşme maddesinde, davacının yaptığı genel tatil çalışması karşılığında hak edeceği ücretlerin değil, çalışılmayan genel tatil günlerinin ücrete dahil olduğu hususunun düzenlendiği açıktır. Bu durumda, Dairemizin bozma ilamında belirtilen, iş sözleşmesinde davacının aylık ücretine ulusal bayram ve genel tatil ücretinin dahil olduğuna dair hüküm bulunması sebebiyle genel tatil alacağının reddi gerektiği yönündeki bozma gerekçesinin, temyiz incelemesi sırasında dosya içerisindeki bir kısım bilgi ve belgenin yanlış değerlendirilmesi sureti ile maddi hataya dayalı olarak oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Belirtilen sebeplerle, dosya kapsamı ile davacının genel tatil alacağına hak kazandığı anlaşıldığından, genel tatil alacağının ilk ıslah dilekçesindeki tutar üzerinden hüküm altına alınmak üzere kararın yeniden bozulması gerekmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.09.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.