Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/5363
Karar No: 2019/3631

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2019/5363 Esas 2019/3631 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Yargıtay 17. Ceza Dairesi, çocuklar hakkında verilen hırsızlık suçu mahkumiyetine ilişkin temyiz başvurularını değerlendirdi. Dosya kapsamına göre diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir ancak suça sürüklenen çocukların yaşları, sosyal inceleme raporlarının eksikliği ve cezaların belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşılması gibi nedenlerle hükümler bozulmuştur. Suça sürüklenen çocukların maddi haklarının gözetilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelik maddeleri ile TCK'nın 142/2-d ve 61. maddesi açıklayıcı bir şekilde değerlendirilmiştir.
17. Ceza Dairesi         2019/5363 E.  ,  2019/3631 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet
    TEBLİĞNAMEDEKİ İSTEK : Onama


    Yerel mahkemece suça sürüklenen çocuklar hakkında hırsızlık suçundan verilen hükümler temyiz edilmekle, başvuruların süresi ve kararların niteliği ile suçların tarihine göre dosya görüşüldü:
    Dosya kapsamına göre diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 20/2. maddesi ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu"nun 35/1. maddesi uyarınca; fiil işlendiği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış çocukların işledikleri fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin olup olmadığının takdiri bakımından zorunlu olduğu halde suça sürüklenen çocuk ... hakkında bu dosyadan sosyal inceleme raporu aldırılmadan “Motosiklet hırsızlığına” ilişkin başka bir dosyadan alınan sosyal inceleme raporunun dosya arasına konularak hüküm kurulması,
    2-Kolluk görevlilerince tanzim olunan 29/07/2014 tarihli tutanağında, müştekinin müdürü olduğu şirkete ait aracın suça sürüklenen çocukların kullanımdayken ele geçirildiği, yapılan incelemede kontak anahtarının araç üzerinde bulunmadığı ancak aracın kontak kısmında bir makasın takılı olduğunun belirtildiği, söz konusu tutanakla uyumlu olarak suça sürüklenen çocuk ..."ün müdafii eşliğinde Cumhuriyet Savcısı huzurunda ve 27.11.2014 tarihli celsede alınan savunmalarında, aracın açık olan kapısından içeriye girdikten sonra diğer suça sürüklenen çocuk Sekan Uluyayla"nın araç içerisinde bulduğu makası aracın kontak bölümüne soktuğunu ve aracı bu şekilde çalıştırdığını belirttiği ve dosya kapsamından aracın kontak bölümünün zarar gördüğüne ilişkin bir bilginin bulunmadığının anlaşılması karşısında; suça sürüklenen çocukların eylemlerinin 5237 sayılı TCK"nun 142/2-d maddesinde düzenlenen “Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak veya kilitlenmesini engellemek suretiyle hırsızlık” suçuna uyduğu gözetilmeden, aynı Kanunun mülga 142/1-b maddesinde düzenlenen suçtan uygulamaların yapılması suretiyle eksik ceza tayinleri,
    3-Hırsızlık suçuna konu eşyanın önem ve değeri, meydana gelen zararın ağırlığı dikkate alınarak 5237 sayılı TCK"nun 61. maddesi uyarınca suça sürüklenen çocuklar hakkında temel cezalar belirlenirken alt sınırdan uzaklaşılarak hükümlerin tesis edilmesi gerektiğinin gözetilmemesii .
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafii ile suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK"nun 326/son maddesi uyarınca suça sürüklenen çocukların kazanılmış haklarının gözetilmesine, 19.03.2019 günü oy birliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi