Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2389
Karar No: 2016/1457
Karar Tarihi: 10.02.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/2389 Esas 2016/1457 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, deprem nedeniyle davacı şirketin işyerinin yıkılması sonucu meydana gelen gelir kaybı nedeniyle açılmıştır. Mahkeme, davacıların tazminat talebini kısmen kabul etmiş ve davalının belli bir miktar tazminat ödemesine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay bu kararı bozmuştur. Yargıtay'a göre, depremin etkisi nedeniyle davacı şirketin işyeri üzerine davalıya ait binanın devrilmemesi halinde bile kazanç elde edemeyeceği açıktır. Bu nedenle, davacı şirketin gelir kaybına ilişkin tazminat talebi reddedilmelidir. Ayrıca, davalının harçtan muaf tutulduğu göz önünde bulundurularak, davalıya yüklenen harç sorumluluğu da kaldırılmalıdır.
Kanun maddeleri: Harçlar Kanunu'nun 13/j maddesi.
3. Hukuk Dairesi         2015/2389 E.  ,  2016/1457 K.
"İçtihat Metni"

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ... ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 26/02/2014
Taraflar arasındaki tazminat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili dava dilekçesinde; davacılar Alaattin ve Huriye"nin ayrı ayrı ¼ oranındaki malik oldukları, diğer davacı şirketin de büfe işlettiği binanın üzerine 17 Ağustos 1999 depreminde komşu parselde bulunan davalının paydaş olduğu binanın devrilmesi sonucu yıkıldığını, aynı binaya ilişkin daha önce yargılama yapıldığını ve komşu parseldeki binanın deprem yönetmeliğine aykırı olarak yapıldığının tespit edildiğini, davacıların evlerinden, kazançlarından ve zayi olan eşyalarından yoksun kaldıklarını belirterek; fazlaya ilişkin hakların saklı kalması kaydıyla davacılar Alaattin ve Huriye yönünden ayrı ayrı hisse değeri 3.750,00 TL"nin, davacı şirketin zayi olan malvalığı değeri 2.190,00 TL"nin ve günlük 10,00 TL üzerinden hesaplanacak şimdilik 310,00 TL gelir kaybının 17/08/1999 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde; davanın zamanaşımına uğradığını, davacıların zararının mücbir sebepten kaynaklandığını, deprem olgusunun illiyet bağını kestiğini, davalı idarenin kusuru bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; davalının paydaşı olduğu binanın deprem yönetmeliğine aykırı olarak yapılması neticesinde yıkılarak davacılara ait binanın üzerine devrildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile davacılar ... ve .... için ayrı ayrı 3.750,00 TL"ni, davacı ... için zayi olan malların değeri olan 2.190,00 TL"nin 17/08/1999 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile ve gelir kaybı olan 73.021,55 TL"nin 310,00 TL"lik kısmına dava tarihi olan 01/11/2010; 72.711,55 TL"lik kısmına ise ıslah tarihi olan 27/01/2014 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilerek davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm süresi içerisinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalı vekilinin sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Davalı vekilinin kabul edilen temyiz itirazlarına gelince;
Davacı şirket, 17/08/1999 depreminde kuruyemiş ve büfe olarak işletilen işyerinin yıkılması nedeniyle gelir kaybına uğradığını belirterek tazminat talebinde bulunmuştur.
Somut olayda; mahkemece dava şirketin gelir kaybına ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırıldığı ve olay tarihi (17/08/1999) ile dava tarihi (1/11/2010) arasında elde edebileceği gelir hesaplanarak davacının ıslahı neticesinde hüküm verildiği anlaşılmaktadır.
Davaya konu edilen gelir kaybına yönelik zarar 17 Ağustos 1999 günü gerçekleşen deprem nedeniyle oluşmuştur. Deprem dolayısıyla olayın gerçekleştiği bölgede davacı şirketin çalışamaması ve gelir elde edememesi olağan karşılanmalıdır. Bu yönüyle davacı şirkete ait işyerinin üzerine davalıya ait binanın devrilmemiş olması halinde dahi depremin yıkıcı ve olumsuz etkisi nedeniyle kazanç elde edemeyeceği kuşkusuzdur. Diğer taraftan davacının gelir kaybının deprem tarihi ile dava tarihi arasındaki 11 yıldan fazla bir süre devam etmesi hayatın olağan akışına aykırıdır.
Hal böyle olunca; davacı şirketin gelir kaybına ilişkin tazminat talebinin reddine karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
Ayrıca Harçlar Kanunu"nun 13/j. maddesi gereğince ... harçtan muaf olduğundan, davalı ... harç ile sorumlu tutulmuş olması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi