Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5184
Karar No: 2016/2372
Karar Tarihi: 23.02.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/5184 Esas 2016/2372 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar tarafından vasiyetnamenin iptali veya tenkis talebiyle açılan davada, mahkeme duruşmaya katılmayan davacı tarafın mazereti olmadığı gerekçesiyle dosyayı işlemden kaldırmış ve 3 ay içinde yenilenmediği için davanın açılmadığına hükmetmiştir. Ancak, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. maddesi uyarınca davet edilen tarafların duruşmaya katılmamaları durumunda dosyanın işlemden kaldırılması mümkündür. Ancak, davacıların duruşmaya gelmedikleri nedeniyle bu maddenin uygulanması söz konusu değildir. Bu nedenle davanın yeniden açılması için davacılara yeniden duruşma davetiyesi tebliğ edilmesi gerekmektedir. Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. ve 27. maddeleri, T.C. Anayasası'nın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi de anılmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2015/5184 E.  ,  2016/2372 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki vasiyetnamenin iptali, olmadığı takdirde tenkis davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın açılmamış sayılmasına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacılar tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davada, vasiyetnamenin iptali, olmadığı takdirde tenkise karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.
    Mahkemece, davacı tarafın mazeretsiz olarak 04.02.2014 tarihli duruşmaya katılmaması nedeni ile, bu tarihte takip edilmeyen dosyanın HMK madde 150/1 maddesi gereğince yenileninceye kadar işlemden kaldırılmasına karar verilmiş, 3 aylık süre içinde de yenilenmediği gerekçesi ile HMK madde 150/5 uyarınca, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş, verilen bu hüküm süresi içinde davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
    İşlemden kaldırılma ve davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi müessesesinin düzenlendiği, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 150.maddesine göre;
    "Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.
    Hukuk Muhakemeleri Kanununun "hukuki dinlenilme başlıklı 27.maddesi, T.C. Anayasasının hak arama hürriyetini düzenleyen 36.maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanma hakkına ilişkin 6.maddesi nazara alındığında; davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Yargılama ile ilgili bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını mahkemenin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini içeren bu hakkın ve yargılamanın aleniliği ilkelerinin gerçekleşmesinin en önemli aracı duruşma yapılmasıdır.
    Duruşma günü celseye katılma imkanı olmayan taraf buna ilişkin mazeretini bildirip, belgeleyerek, bildirim giderlerini de yatırarak duruşmanın ertelenmesini isteme olanağına sahiptir. O halde, ...nun 150.maddesi kapsamında duruşma tayin edilerek, usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan yalnız biri duruşmaya katılırsa gelmeyen tarafın geçerli mazeret gönderip göndermediği, gerekli masrafın karşılanıp karşılanmadığı incelenerek; gelen tarafın bu mazeret dilekçesine karşı beyanına göre, dosyanın işlemden kaldırılmasına ya da kaldırılmamasına karar verilecektir. Anılan hususların uygulanabilmesi için, her şeyden önce tarafların usulüne uygun davet edilmiş olmaları gerekmektedir.
    Somut olayda, yargılamanın başında davacılar vekil aracılığı ile davayı takip etmişler, davacılar vekili tarafından dava, 7.3.2006 ve 29.9.2009 tarihlerinde iki defa takipsiz bırakılmış ve yenilenmiş, 30.3.2010 tarihinden itibaren davacılar davayı bizzat takip etmişler, 10.12.2013 tarihli celsede, davacılar mazeret bildirmişler yerel mahkeme tarafından mazeretin kabulü ile davacılara duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına ve masrafın avanstan karşılanmasına karar verilmiştir.
    Dosyanın incelenmesinden, davacılar tarafından avans gideri yatırılmasına rağmen, mahkeme verdiği ara karara uymamış, davacı tarafa duruşma gününü bildirir davetiye göndermemiştir.
    Müteakip celse ise, davacıların duruşmaya gelmedikleri gerekçesi ile, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve bu tarihten itibaren 3 ay geçtikten sonra da, davanın yenilenmemesi nedeni ile açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
    Bu durumda, davacı tarafın duruşma gününden haberleri olmadığı için, eldeki davada HMK"nun 150.maddesinin şartları gerçekleşmediğinden dolayı, olaya tatbiki mümkün değildir.
    O halde, mahkemece; davacı tarafın duruşma gününden haberdar edilemediğinin kabulüyle; davacılara yeniden duruşma davetiyesi tebliğ edilip, yapılacak yargılama neticesinde hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi