Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/20939
Karar No: 2019/5177
Karar Tarihi: 06.03.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/20939 Esas 2019/5177 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/20939 E.  ,  2019/5177 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ile davalılardan ...vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davcının 20/04/2012-01/11/2013 tarihleri arasında sayaç okuma elemanı olarak çalıştığını iş aktine haksız olarak son verildiğini belirterek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, fazla mesai ücreti olmak üzere 400,00 Tl alacak talebinde bulunmuştur.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekilleri davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, dosya kapsamı ve bilirkişi raporuna göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı ...Ş. vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm ,davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- İşyerinin tamamının veya bir bölümünün hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devri iş yeri devri olarak tanımlanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu"nun 6. maddesinde, iş yerinin bir bütün olarak veya bir bölümünün hukukî bir işleme dayalı olarak başkasına devri halinde mevcut iş sözleşmelerinin devralana geçeceği düzenlenmiştir. Bu anlatıma göre, alt işverence asıl işverenden alınan iş kapsamında faaliyetini yürüttüğü iş yerinin tamamen başka bir işverene devri 4857 sayılı Kanun"un 6. maddesi kapsamında iş yeri devri niteliğindedir.
    Süresi sona eren alt işverenle yeni ihaleyi alan alt işveren arasında açık biçimde işyeri devrini öngören bir sözleşme yapılması da imkân dahilindedir. Alt işverenin değişmesine rağmen yeni alt işveren nezdinde iş yerinde çalışmaya devam edecek olan işçilerin belirlendiği hallerde, sözü edilen işçiler bakımından iş sözleşmelerinin devralan işveren geçtiği tartışmasızdır. Ancak yeni alt işverende çalışacak olan işçiler arasında gösterilmeyen ve süresi sona eren alt işveren tarafından başka bir iş yerinde çalıştırılmak üzere bildirimde bulunulmayan işçilerin iş sözleşmelerinin devreden alt işveren tarafından feshedildiğini kabul etmek gerekir.
    Yapılan bu açıklamalara göre; işçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve ...muş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayılırlar. İş sözleşmesinin tarafı olan işçi veya alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece, iş sözleşmeleri değişen alt işverenle devam edeceğinden, işyerinde çalışması devam eden işçi açısından, feshe bağlı haklar olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşulları gerçekleşmiş sayılmaz.
    Somut olayda, dosya içerisine alınan sigortalı hizmet tespit cetvelinden davacının 20.04.2012 -31.05.2013 tarihleri arasında davalı ... Elektrik Elektronik ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. de 03.06.3013 - 01.11.2013 tarihleri arasında davalı ... Elekt. İnş. .... Taah Tic. Ltd. Şti."de 11.12.2013-17.12.2013 tarihleri arasında ise dava dışı ... Otomotiv isimli iş yerinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Davacı dava dilekçesinde iş aktinin 01.11.2013 tarihinde o tarihteki iş veren davalı ... Elekt. İnş. .... Taah Tic. Ltd. Şti. tarafından sonlandırıldığını iddia etmiş davacı tanığı da davacının iş aktine dava dilekçesinde belirtilen tarihte personel fazlalığı sebebi ile son verildiğini belirtmiştir. Davacının iş aktinin fesih ile sonlandırıldığını iddia ettiği tarih olan 01.11.2013 tarihi ile dosya kapsamından alt iş veren olduğu anlaşılan dava dışı ... Otomotiv iş yerinde çalışmaya başladığı 11.12.2013 tarihleri arasında da yaklaşık bir buçuk aylık bin aranın bulunduğu anlaşılmaktadır. Tüm anlatılanlar bir arada değerlendirildiğinde, davacının iş aktinin davalı ... Elekt. İnş. .... Gıd. Tem. Taah Tic. Ltd. Şti. tarafından fesihle sonlandırıldığı ve yaklaşık bir buçuk ay sonra dava dışı iş veren ile yapılan iş sözleşmesinin iş yeri devri kapsamında sayılamayacak yeni bir sözleşme olduğunun kabulü gerektiği anlaşılmakta olup bu durumda davacı, iş aktin feshine bağlı alacak kalemleri olan kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin alacağı talebinde de bulunabilecektir. Bu husus gözetilmeksizin yazılı gerekçe ile davacının kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve yıllık izin alacağı taleplerinin reddine karar verilmesi hatalı olup bozma sebebidir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgililere iadesine, 06.03.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi