Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/7058
Karar No: 2014/17988

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/7058 Esas 2014/17988 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/7058 E.  ,  2014/17988 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Gökçebey Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :27.09.2013
    NUMARASI :Esas no: 2012/199 Karar no:2013/155

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı tarafından tamamına yönelik olarak temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Mahkemece davalı koca tamamen kusurlu kabul edilerek boşanma kararı verilmiş ise de; yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davacı kocanın eşine fiziki şiddet uyguladığı, birlik görevlerini yerine getirmediği, davalı kadının da eşine hakaret ettiği, birlik görevlerini yerine getirmediği, barışmak amacıyla gelen eşi ve kayınvalidesine odun fırlatıp, hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu hale göre, boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit derecede kusurlu olduğunun kabulü gerekir. Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi koşulları gerçekleştiğine göre, davacı kadının boşanma talebinin kabulü sonucu itibarıyla doğru olup, davalı kocanın bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile boşanmaya ilişkin hükmün gerekçesi değiştirilmek suretiyle onanmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    2-Boşanma nedeniyle maddi ve manevi tazminata hükmedilebilmesi, tazminat talep edenin kusursuz veya daha az kusurlu olması koşuluna bağlıdır (TMK md 174/1-2). Yukarıdaki bentte açıklandığı üzere boşanmaya neden olan olaylarda taraflar eşit derecede kusurlu olduğu halde davacı kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    3- Velayeti davacı (anne)"ye verilen müşterek çocuk Buket ile davalı (baba) arasında her hafta kurulan kişisel ilişki annenin velayet görevini gereği gibi yerine getirmesine engel olacak ve eve bağımlı hale getirecek niteliktedir. Öte yandan, çocuk ile babası arasında, aynı yerleşim yerinde bulunmaları halinde babalık duygularını tatmine elverişli ve çocuk yönünden de baba sevgi ve şefkatini tadacak nitelikte ve yatılı olacak şekilde daha uygun süreli kişisel ilişki kurulması ve düzenlenen kişisel ilişkinin infazda duraksama yaratmayacak şekilde başlangıç ve bitiş saatlerinin ayrıntılı şekilde hükümde gösterilmesi gerekir. Bu yönler düşünülmeden, kişisel ilişkinin, yazılı şekilde düzenlenmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple boşanma hükmünün kusura ilişkin gerekçesi değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.22.09.2014 (Pzt.)






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi