Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5753
Karar No: 2016/3290
Karar Tarihi: 07.03.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/5753 Esas 2016/3290 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının kendisine şiddet uyguladığını ve ziynetlerin davalıda kaldığını iddia ederek 140 gr altın, 16 bilezik,16 çeyrek altın, 2 büyük altının aynen iadesine veya bedeli olan 8.000.00 TL'nin tahsil edilmesini talep etmiş. Mahkeme ispatlanamayan davanın reddine karar vermiştir. Karar temyiz edilmiş ve Yargıtay, dava, ziynet eşyalarının aynen iadesi veya bedelinin tahsiline yöneliktir. Davalının iddialarının ispat yükümlülüğü altında olduğu belirtilmiştir. Kadının ziynet eşyalarının normal koşullarda kendisinde saklandığı veya taşındığı kabul edilirken, davalının iddia ettiği şekilde evden götürüldüğünü ispat etmesi gerektiğina vurgu yapılmıştır. Dava reddedilirken, davalı tarafın beyanlarının üzerinde durulmamıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 6. maddesi gereği, tarafların her birinin hakkını dayandırdığı olguların ispatla yükümlü olduğu hatırlatılmıştır. Kararda Türk Medeni Kanunu'nun 6. maddesi detaylıca açıklanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2015/5753 E.  ,  2016/3290 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
    Taraflar arasındaki ziynet alacağı davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili, dava dilekçesi ile; tarafların, davalının ailesi ile birlikte yaşadıklarını; davalının davacıya şiddet uyguladığını, ziynetlerin davalıda kaldığını ileri sürerek; 140 gr altın, 16 bilezik,16 çeyrek altın, 2 büyük altının aynen iadesine; mümkün değil ise, bedeli olan 8.000.00 TL"nin tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmuştur.
    Davalı vekili, cevap dilekçesi ile; davacının evi terk ederken ziynetleri de yanında götürdüğünü belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, ziynet eşyalarının aynen, olmadığı takdirde bedelinin davalıdan tahsili istemine ilişkindir.
    Türk Medeni Kanunu’nun 6.maddesi hükmü uyarınca; Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür. Gerek doktrinde, gerek Yargıtay içtihatlarında kabul edildiği üzere, ispat yükü hayatın olağan akışına aykırı durumu iddia eden ya da savunmada bulunan kimseye düşer. Öte yandan, ileri sürdüğü bir olaydan kendi yararına haklar çıkarmak isteyen kimse iddia ettiği olayı ispatlamalıdır. Normal olan, ziynet eşyasının kadının üzerinde olması ya da evde saklanması, muhafaza edilmesidir. Bunların kocanın zilyetlik ve korumasına terk edilmesi olağan durumla bağdaşmaz.
    Diğer taraftan, ziynet eşyası rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen türden eşyalardandır. Bu nedenle, evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi, gizlemesi her zaman mümkün olduğu gibi evden ayrılırken üzerinde götürmesi de mümkündür. Bunun sonucu olarak normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Kadın, ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını ispat yükü altındadır.
    somut olayda, davalı yan, 10/03/2014 tarihli dilekçe ile davacının 11 bilezik, 3 burma bilezik, 30 çeyrek altını ve 15.250.00 TL parayı götürdüğünü, diğer ziynetlerin ortak ihtiyaçlar için harcandığını belirtmiştir.
    Mahkemece, anılan dilekçedeki beyanların üzerinde durulması ve kadına ait olan ziynetlerin ortak ihtiyaçlar için bozdurulan bölümünün taraf delilleri değerlendirilerek belirlenmesi ve bu ziynetler yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken; anılan dilekçedeki beyan gözardı edilerek, davanın tümden reddedilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 07.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi