Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/5922
Karar No: 2016/3359
Karar Tarihi: 08.03.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/5922 Esas 2016/3359 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalıdan bir taşınmazın hissesini satın aldığını ancak tapu devrinin yapılmadığını ve ödediği bedelin iadesini alamadığını iddia ederek icra takibi başlattığını belirtmiştir. Davalı ise, bütün bedelin ödenmediğini ve sözleşmenin ifası için gerekli ödeme yapılmadığı için tapu devrinin gerçekleşmediğini savunmuştur. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Davacı, bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay, dava konusunun sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre borçludan tahsil edildiğini belirtirken, ihtardan önce temerrüde düşürülmediğinden faiz işletilemeyeceğini vurgulamıştır. Ancak, davacının icra takibi sırasında kötüniyetli hareketlerde bulunmadığı için kötüniyet tazminatına hükmedilmesine gerek olmadığını belirtmiştir. Davanın esasına etkili olmayan bir hata nedeniyle hükümde düzeltme yapılmış ve hüküm onanmıştır. Kanun maddeleri: Borçlar Kanunu madde 101/1 (6098 sayılı TBK 117/1).
3. Hukuk Dairesi         2015/5922 E.  ,  2016/3359 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dilekçesinde;davacının 25.05.2010 tarihli harici satış senedi ile davaya konu taşınmazdaki davalıya ait hisseyi davalıdan satın aldığını,davalının icra takip tarihine kadar ilgili taşınmazdaki hissesini davacıya tapuda devretmediğini,yine davacının ödediği bedelin iadesini de yapmadığını,bu nedenle davalı hakkında icra takibi yapıldığını,davalının ise yapılan icra takibine yaptığı itirazda 35.000 TL"lik asıl borcu kabul edip bu bedeli icra dosyasına yatırdığını,ancak icra vekalet ücreti,masraflar,faiz ve harçlara itiraz ettiğini ve takibin bu yönden durdurulduğunu,borçlunun itirazında haksız olduğunu belirterek,itirazın iptali ile takibin devamına ve davacı lehine %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde;tarafların ilgili taşınmazın 2010 yılında 85.000 TL bedelle davacıya satışı hususunda sözlü olarak anlaştıklarını,davacının 35.000 TL"yi davalıya kaparo olarak verdiğini,geriye kalan 50.000 TL"nin ise davacı tarafından davalıya ödenmediğini,bu nedenle de tapu devrinin yapılmadığını,davacının 50.000 TL"lik kalan bedeli davalıya ödemeyerek sözleşmenin ifasını imkansız hale getirdiğini,yine davacının davalıyı temerrüde düşürmediği halde icra takibi ile asıl alacak ,faiz ve vekalet ücreti talebinde de bulunduğunu savunarak,davanın reddi ile davalı lehine %20 kötüniyet tazminatına hükmedilmesini istemiştir.
    Mahkemece;davanın reddi ile ...İcra Müdürlüğü"nün 2013/2676 Esas sayılı dosyasındaki işlemiş faiz ve dava konusu olan 10.468,36 TL"nin %20"si oranında tazminatın davacıdan alınarak davalıya ödenmesine karar verilmiş,hüküm süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre,davacı vekilinin sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Dava, harici taşınmaz satışına dayalı ödenen paranın sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre davalıdan tahsiline yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir.
    BK.101/1 (6098 sayılı TBK 117/1) maddesi uyarınca muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarı ile mütemerrit olur. Sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre borçludan faiz talep edilebilmesi için zenginleşenin iyiniyetli ya da kötüniyetli olduğuna bakılmadan bir ihtar ile ya da aleyhine bir dava açılmak suretiyle temerrüde düşürülmesi gerekir. Borçlunun temerrüdü, borçluya gönderilen ihtarnamenin tebliğinden veya ihtarnamede ödeme için süre verilmişse bu sürenin bitiminden itibaren oluşur. İade talebinde bulunulmadan temerrüt faizi işlemez.
    Somut olayda;davacının davalı aleyhine ...İcra Müdürlüğü"nün 2013/2676 Esas sayılı dosyası ile yaptığı icra takibinde işlemiş faiz talebinde de bulunduğu anlaşılmaktadır.Davalı ise icra dosyasına yaptığı itirazında işlemiş faize itiraz etmiştir.İhtar olmadan kaparo iadesi talebi yönünden davalı takipten önce temerrüde düşürülmediğinden asıl alacağa faiz işletilemez ise de,davacının kötüniyet tazminatına mahkum edilebilmesi için yaptığı icra takibinde hem haksız hem de kötüniyetli olması gerekir.Bu noktada ise,davacının icra takibindeki faiz istemi kötüniyet sayılamayacağından davalı lehine kötüniyet tazminatına hükmedilmesi doğru görülmemiş ise de,bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 1.bendindeki ""...ile Serik 1.İcra Müdürlüğü"nün 2013/2676 esas sayılı dosyasındaki işlemiş faiz ve dava konusu olan 10.468,36 TL"nin %20"si oranında tazminatın davacıdan alınarak davalıya ödenmesine..."" ifadelerinin hükümden çıkarılması ile hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 08.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi