Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/13665
Karar No: 2016/23233
Karar Tarihi: 13.10.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/13665 Esas 2016/23233 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/13665 E.  ,  2016/23233 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, bakiye ücret, fazla mesai, yıllık izin ile ulusal bayram ve genel tatil ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 12.01.2005-04.02.2014 tarihleri arasında kesintisiz olarak işçi olarak çalıştığını, davalı işyerinde maaş ödemelerinin düzenli yapılmadığını, yorucu ve saatlerce süren mesai saatlerinde çalışma yapıldığını, bu sebeplerle davacının iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmek zorunda kaldığını ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla mesai, ulusal bayram ve genel tatil, ücret ile yıllık ücretli izin alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan ispatlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Fazla çalışma yapıldığını işçinin, karşı iddiayı ve özellikle fazla mesai ücreti ödendiğini ise işverenin ispatlaması gerekir. İlke olarak işçi fazla çalışma yaptığını veya tatillerde çalıştığını yazılı deliller dışında tanıkla da ispatlayabilir. İşyerinde çalışma düzeninı bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Somut uyuşmazlıkta, fazla çalışma alacağı ihtilaf konusu olup, yargılama sırasında dinlenen tanık beyanlarına göre sözkonusu alacak hesaplanarak hükme bağlanmıştır. Tanıkların beyanları ancak birlikte çalıştıkları döneme dair ispat aracı olabileceğinden, davacının fazla çalışma alacağının tanıklar ile birlikte çalıştığı süre ile sınırlı olarak hesaplanması gerekir. Davacı tanık beyanından, davacı ile 2012 yılı Kasım ayına kadar birlikte çalıştığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla tanık bu tarihten sonraki çalışmayı bilemeyeceğinden beyanlarına çalıştığı süre ile sınırlı olarak itibar edilmelidir.
    Davalı işveren işyerinde üç vardiya şeklinde çalışma olduğunu savunmuştur. Davalı tanıkları da işyerinde üç vardiyalı çalışma olduğunu beyan etmişlerdir. Dosya içeriğine göre, davalı işyerinde ... Bakanlığı İş Teftiş Kurulu müfettişleri tarafından kurum müfettişleri tarafından yapılan denetimde kanuna aykırı bir kısım eksikliklerin tespit edildiği ve buna ilişkin 27.06.2012 tarihli tutanağın tutulduğu, tespit edilen noksanlıkların bir ay içerisinde giderilmesi gerektiğinin ihtar edildiği, 21.09.2012-28.09.2012 tarihleri arasında yapılan kontrol teftişinde de erkek ve bayan hamamı çalışanlarının 08.30-16.30, 16.30-00.30 ve 00.30-08.30 saatleri arasında ve yarım saat ara dinlenmesi kullanmak suretiyle dönüşümlü olarak çalıştıkları tespit edilmiştir. Buna göre, işyerinde denetimden sonra üç vardiyalı sisteme geçildiği, dolayısıyla davacının fazla mesai yapmadığı anlaşılmaktadır.
    Davacının fazla mesai alacağı, belirtilen esaslar dahilinde yeniden hesaplanıp hüküm altına alınmalıdır. Mahkemece yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 13.10.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi