Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5476
Karar No: 2013/8924
Karar Tarihi: 30.05.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/5476 Esas 2013/8924 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirketin kaçak elektrik kullandığı tespit edilmiştir ve bu konuda dava açılmıştır. Davacının itiraza uğrayan toplam alacağı için davanın reddi ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açılmıştır. Davalılar ise elektriği kullananın şirket olduğunu ve şirketin borçtan sorumlu olması gerektiğini iddia etmişlerdir. Mahkeme bu iddiaya göre karar vermiş ve davalılar hakkında açılan dava husumetten reddedilirken, şirket hakkında kısmen kabul edilmiştir. Ancak karar temyiz edilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddeleri incelendiğinde tüzel kişilerin fiil ehliyetini kazandıkları ve organların kusurlarından dolayı kişisel olarak sorumlu tutulabilecekleri görülmektedir. Dolayısıyla tüzel kişinin organı niteliğindeki yöneticilerin, haksız fiili gerçekleştiren tüzel kişi ile birlikte müteselsil sorumluluğunun bulunduğu ifade edilmiştir. Bu nedenle dava husumetten reddedilmemeli ve davalıların müteselsil sorumluluğu kabul edilmelidir. Ayrıca, taksitlendirilen alacaklar yönünden dava konusuz kalmıştır ve bu konuda karar verilmemesi gerektiği ifade edilmiştir. Kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 49., 50. ve 51. maddeleri.
3. Hukuk Dairesi         2013/5476 E.  ,  2013/8924 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen itirazın iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı kurum vekili dilekçesinde davalı şirket hakkında tutulan 12.01.2004 tarihli tutunakta şirketin kaçak elektrik kullandığının tespit edildiğini,kaçak elektrik faturalarının ödenmemesi nedeniyle davalı şirket ile şirket ortağı ve aynı zamanda şirket müdür olan davalı ... hakkında icra takibi başlatıldığını belirterek itiraza uğrayan toplam 36.070,18 TL alacak yönünden itirazın iptali ile icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili cevabında, elektriği kullananın davalı şirket olduğunu,haksız fiil hükümlerine göre haksız fiili gerçekleştiren şirketin borçtan sorumlu olması gerektiğini davalı ... hakkında açılan davanın husumetten reddini ayrıca alacağın zamanaşımına uğradığını belirterek davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece; davalı...... hakkında açılan davanın husumetten reddine, diğer davalı şirket hakkında açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 49.maddesi hükmüne göre tüzel kişiler, kanuna ve kuruluş belgelerine göre gerekli organlara sahip olmakla, fiil ehliyetini kazanırlar. Aynı kanunun 50.maddesi hükmüne göre de organları, hukukî işlemleri ve diğer bütün fiilleriyle tüzel kişiyi borç altına sokarlar ve organlar, kusurlarından dolayı ayrıca kişisel olarak sorumludurlar. Bu hukuksal olguların sonucu olarak tüzel kişinin organı niteliğindeki yöneticilerin, tüzel kişi adına ve yararına işledikleri haksız fiillerden dolayı zarar gören üçüncü kişilere karşı tüzel kişi ile birlikte Borçlar Kanununun 41 ve Türk Medeni Kanunu"nun 50/3.maddesi hükmüne göre haksız fiil faili olarak sorumlu tutulmaları gerekir.
    Bu halde tüzel kişinin ve organlarının sorumluluğun türünün Borçlar Kanununun 51.maddesi hükmünde düzenlenen zincirleme (müteselsil) sorumluluk olacağı kuşkusuzdur.
    Dosya içeriğinden, davalı......"nın diğer davalı şirketin yönetici ortağı olduğu anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca, kaçak elektrik kullandığı belirlenen davacı şirkette kaçak elektrik kullanımı nedeniyle yöneticinin de şirketle birlikte ve şirket gibi haksız fiilden, bir başka deyişle kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan zarardan müteselsil sorumluluğunun bulunduğu kabul edilerek, davalı......"nında sorumluluğuna hükmedilmesi gerekirken davanın husumetten reddine karar verilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    Bundan ayrı olarak;davalı şirketin dava konusu 14.01.2004 tahakkuk tarihli ve 05.02.2004 tarihli 10.579,90 TL fatura dışında,dava konusu diğer faturaları, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması il...ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde, taksitlendirdiği anlaşılmaktadır.Dolayısıyla taksitlendirilen alacaklar yönünden dava konusuz kalmıştır. Bu durumda mahkemece taksitlendirilen alacaklar yönünden "davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerekirken; yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 30.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi