Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7524
Karar No: 2013/9294
Karar Tarihi: 05.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/7524 Esas 2013/9294 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalıların biri tarafından öldürülen kişinin ailesi, maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açmıştır. Mahkeme, davayı kısmen kabul ederek bazı tazminatların davalılardan tahsil edilmesine karar vermiştir. Ancak davacılar, tazminat miktarının artırılması için ıslah dilekçesi sunmuş ve mahkeme ıslah edilen kısma ilişkin karar vermemiştir. Bu nedenle Yargıtay, mahkeme kararını bozmuştur. Ayrıca, ıslah yolunun kullanımına ve ıslah edilen kısma ilişkin karar verilmesi gerektiğine dair Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 83 ve ardından gelen maddeleri (HMK 176-182.md.) açıklanmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2013/7524 E.  ,  2013/9294 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen tazminat davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacılar vekili asıl ve birleşen davalardaki dilekçeleri ile; davacılardan ... ve ..."in oğlu olan..."in, davalılardan ... ve ..."nün oğlu olan ve olay tarihinde reşit olmayan diğer davalı ... tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü iddia ederek, davacılar ... ve ... lehine 5.000 "er TL maddi, 25.000"er TL manevi tazminat, ölenin kardeşleri olan diğer davacılar... ve ... lehine 10.000"er TL,... lehine 25.000 TL manevi tazminatın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalılardan... ve ... birlikte verdikleri cevap dilekçeleri ile; zamanaşımı def"ini ileri sürmüşler, olayda hiçbir sorumlulukları olmadığını, olay tarihinde..."ın reşit olduğunu, sorumluluğun yalnızca ona ait olduğunu savunarak davanın reddini dilemişlerdir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile davacılar ...ve... yararına ayrı ayrı 5.000 TL maddi ödence ile 5.000 TL manevi, davacılar..., ...l ve ... yararına ayrı ayrı 3.000 TL manevi tazminatın her üç davalıdan müteselsilen tahsiline karar verilmiş, hüküm davacılar vekili ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
    1-) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 83 ve ardından gelen maddelerinde (HMK 176-182.md.) düzenlenmiş olan ıslah, taraflardan birinin usule ilişkin bir işlemini kısmen veya tamamen düzeltilmesine olanak tanıyan bir yoldur.
    Kural olarak dava dilekçesinde fazlaya ilişkin hakkını saklı tutmuş olan davacı, usul ekonomisi bakımından hakkın dava açılmayan kısmı için, ıslah yoluyla dava konusunu artırabilir.
    Yine, ıslah karşı tarafın kabulüne ya da hakimin onayına bağlı olmayıp, ıslahın usulüne uygun olarak yapılmış olması halinde mahkemece dava ıslah edilmiş şekli ile incelenmelidir.
    Somut olayda, davacılar vekili dava dilekçesinde maddi tazminat yönünden fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla talepte bulunmuş, bilirkişi raporu doğrultusunda müddeabihi arttırmak üzere ıslah dilekçesi sunmuş ve arttırılan kısım yönünden ıslah harcını da yatırmıştır.
    O halde, mahkemece davanın, ıslah edilen kısmı için olumlu olumsuz bir karar verilmeyerek yukarıdaki şekilde hüküm kurulması usul ekonomisine aykırı görülmüş, bozmayı gerektirmiştir.
    2-) Bozma sebep ve şekline göre davacılar vekilinin sair, davalıların tüm temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına karar vermek gerekmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 05.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi