Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5188
Karar No: 2013/9368
Karar Tarihi: 06.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/5188 Esas 2013/9368 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirket ile davacı şirket arasında yapılan sözleşmeler uyarınca kullanılan elektrik enerjisi faturalarındaki \"kayıp-kaçak bedeli,\" \"sayaç okuma bedeli,\" \"per.sat.hiz.bedeli,\" \"TRT payı,\" \"enerji fonu,\" \"dağıtım bedeli,\" gibi ad altında tahsil edilen tüm bedellerin ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile beraber ödenmesi talebinde bulunan davacı, davalının itirazlarına karşı Ticaret Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak, mahkeme, bedellerin ele alınması gereken yasal dayanağı olduğu ve idarenin fatura tutarlarına yansıttığı belirtilen Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği'nin hükümleri doğrultusunda dava konusu bedellerin faturalarda göründüğü, bu nedenle yargı yolu yerine idari yolu kullanılması gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Ancak, Yargıtay nezdinde yapılan incelemede, dava konusunun özel hukuk ilişkisinden kaynaklandığı ve işin esası hakkında karar verilmesi gerektiği belirlenerek, mahkeme kararı bozuldu. Kararda belirtilen kanun maddeleri: Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, EPK, Enerji Piyasası Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ.
3. Hukuk Dairesi         2013/5188 E.  ,  2013/9368 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacı vekili tarafından istenilmekle; taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davacı vek.Av. .... geldi. Aleyhine temyiz olunan davalı ve vekili gelmedi. Gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için 06.06.2013 gününe bırakılması uygun görüldüğünden, belli günde dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü.

    Y A R G I T A Y K A R A R I


    Davacı vekili dilekçesinde; davacı şirketin davalı taraf ile yapmış olduğu 26.05.2006, 10.03.2008 ve 18.05.2009 tarihli sözleşmeler uyarınca kullanmakta olduğu elektrik enerjisine ilişkin olarak “kayıp-kaçak bedeli,” sayaç okuma bedeli”, “per.sat.hiz.bedeli”, “TRT payı”, “enerji fonu”, “dağıtım bedeli”, bunların “KDV”si ile enerji tüketim bedeli dışında başka bir ad altında faturalara yansıtılan, sözleşmelere ve kanuna aykırı olarak tahakkuk ve tahsil edilen tüm bedellerin ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile bilrlikte fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 10.000 TL"sinin istirdadını talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevabında; dava konusu kayıp kaçak bedellerinin EPK, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ gereğince müşterilere tahakkuk ettirmeleri gerektiğini, bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun yetkili olduğunu, kurul kararına karşı açılacak olan davaların ....."da ilk derece mahkemesi olarak açılıp görülmesi gerektiğini, bu nedenle davanın görev yönünden, ayrıca esastan ve zamanaşımı nedeniyle de reddini dilemiştir.
    Mahkemece, ihtilaf konusu bedellerin faturalarda yer almasının dayanağının Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK kararı ile onaylanan tarifelere göre yapıldığı, mevzuat ve yönetmelik hükümlerine göre idarece fatura edilerek bu bedellerin alındığı, mevzuat ve yönetmelik hükümlerinin iptali sağlanmasından sonra bu davanın açılması gerektiği, iptal isteminin ise ancak ...."dan isteneceği mümkün iken eldeki davanın açıldığı, ayrıca EPDK"ya yöneltilmesi gerekirken, pasif husumet ehliyeti dahi olmayan davalıya karşı açıldığı gerekçe gösterilerek,” idari yargıda açılması gerekirken, mahkemede açılan davanın yanlış yargı yolunda açılması nedeniyle usulden reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmektedir.
    Dava, haksız olarak davalı şirket tarafından tanzim edilen faturalardaki; kayıp-kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, per.sat.hiz.bedeli, .... payı, enerji fonu, dağıtım bedeli, bunların KDV.sine ilişkin bedellerin, ödeme tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalıdan tahsiline ilişkindir.
    Bu durumda; dava konusunun EPDK kararlarının kanuna aykırı olduğu veya iptaline ilişkin bir istemin bulunmadığı, Kurul kararlarının dava konusu olmadığı, taraflar arasındaki özel hukuk ilişkisinden kaynaklanan ve yersiz tahsil edildiği iddia edilen birkısım bedellerin istirdadına ilişkin olduğu, bu durumda ise davaya bakmaya Adli Yargı görevli olmakla işin esası hakkında karar vermek gerekirken, davanın yanlış yargı yolunda açılması gerekçe gösterilerek usulden reddine karar verilmiş olması doğru değildir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilen davacı taraf için duruşma tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümlerine göre takdir edilen 990 TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacı tarafa verilmesine

    ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 06.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi