Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/10106
Karar No: 2012/11449
Karar Tarihi: 30.11.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/10106 Esas 2012/11449 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İcra Hukuk Mahkemesi tarafından verilen bir kararın temyiz edilmesi sonucu, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından incelenerek karar verildi. Taraflar arasında alacaklı olan Tarım Kredi Kooperatifi, borç senetlerinden kaynaklanan alacağını takip etmek üzere başvuruda bulunmuştu. Ancak borçlunun itirazı sonucu mahkeme, faiz oranının belirtilmediği ve türünün de belirtilmediği gerekçesiyle takibin iptaline karar vermişti.
Ancak Yargıtay Dairesi, borç senedinin vade tarihinden önce borcun ödenmesi gerektiğini belirterek faiz hesaplama yöntemini doğru buldu. Ayrıca alacaklı Tarım Kredi Kooperatifi'nin bağlı olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin yayınladığı genelgelerdeki hesaplama yöntemi de doğru kabul edildi. Bu nedenle mahkeme kararı bozuldu ve takibin devamına karar verildi.
Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu’nun 366. maddesi; Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 428. maddesi; Türk Medeni Kanunu’nun 153, 154, 1581 Sayılı Kanun’un 12. maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2012/10106 E.  ,  2012/11449 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Takibin iptali

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

    KARAR

    1-Tarafların iddia ve savunmalarına, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere ve kararın gerekçesine göre borçlunun temyiz itirazlarının reddine,
    2-Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde;
    Borçlu şikayetinde takipten sonraki faiz oranının fahiş olduğu ve türünün de belirtilmediği nedeniyle faiz miktarına itiraz etmiş, mahkemece takibe konu senet metninde faiz kısmı boş bırakıldığı için adi kanuni faiz oranı üstünde kalan kısım bakımından takibin iptaline karar verilmiştir.
    İcra takibinin dayanağı Tarım Kredi Kooperatifinin verdiği kredi ile ilgili olarak düzenlenmiş borç senetleri olup, bu belgeler 1581 Sayılı Kanunun 12.maddesi gereğince ilam niteliğindedir.
    Somut olayda; alacaklı tarafından takip konusu yapılan borç senedinde, vade tarihi açıkça gösterilmiştir. Bu durumda borçlu, borcunu belirlenen ödeme tarihinde ödemek zorundadır. Vade tarihinde borç ödenmediği takdirde temerrüt oluşacağından bu tarih itibariyle alacağa faiz yürütülebilir. Borç senedinin içeriğinde borcun yazıldığı tarihten itibaren yıl sonunda ve ayrıca yılbaşından vade tarihine kadar geçen günler için faiz oranlarındaki artışlar ve genelgelerdeki belirlenen esaslar nazara alınarak faiz miktarının hesaplanması ve kapitalize edilmesi suretiyle faiz alacağı belirlenmişdir.
    Böylece taraflar arasında imzalanan borç senedinde mürekkep faiz yürütüleceği kabul edilmişse de alacaklı kooperatifin bağlı bulunduğu Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Kanundan doğan bu yetkisini kullanarak kooperatif ortakları lehine değişik tarihlerde genelgeler yayınlayarak sözleşme dışında bir hesaplama yöntemi benimsemiş ve bu genelgeler ortaklar tarafından kabul edilmiş ve uygulama bu şekilde sürüp gitmiştir. Yetkili merciin yetkisi dahilinde yürürlüğe koyduğu bu genelgelerin öncelikle uygulanmasında zaruret vardır. Mahkemece yukarıdaki ilkeler doğrultusunda denetime elverişli bilirkişi raporu alınmadan, takibe konu senet metninde faiz kısmı boş bırakıldığı için davacı tarafından faiz bakımından yapılan itirazın kabulüne, adi kanuni faiz oranı üstünde kalan kısım bakımından takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
    Alacaklı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle İİK.nun 366. ve HMK.nun 428. maddeleri gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 30.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi