Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/11228
Karar No: 2012/11453
Karar Tarihi: 30.11.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/11228 Esas 2012/11453 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Borçlu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun 35/3. maddesi gereği haczedilemeyeceğini savunarak, bir takibin iptalini talep ettiği ancak mahkemenin bu talebi reddettiği söz konusu karar incelenmiştir. Kararda, yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşınır ve taşınmazları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacaklarının haczedilemeyeceği düzenlendiği ancak bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhinde cebri icra yoluna gidilemeyeceğinin kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 90/4. maddesi ile mülkiyet hakkı ile ilgili uluslararası andlaşmaların kanun hükmünde olduğu kuralına dikkat çekilerek, 5502 Sayılı Kanun'un 35/3. maddesi gereği cebri icradan bağışık kılınması yorumunun AİHS'in 6 § 1. ve Ek 1 no'lu Protokol'ün 1. maddelerinin ihlaline neden olabileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, şikayetin, İİK'nun haciz ve iflas hükümlerinin uygulanma yasağı getirilmesi gerekçesiyle reddi yerine takibin iptali yönünde hüküm tesisi isabetsiz bulunmuştur. Kararda, bahsi geçen kanun maddelerine ilişkin detaylı ve açıklayıcı bilgi verilmemiştir.
8. Hukuk Dairesi         2012/11228 E.  ,  2012/11453 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Şikayet

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

    K A R A R

    Borçlu Sosyal Güvenlik Kurumu vekili şikayetinde; 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35/3. maddesine göre kurumun taşınır ve taşınmazları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemez, hükmünü taşıdığından bahisle takibin iptalini talep etmiştir.
    5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35/3. maddesinde; "Kurumun taşınır ve taşınmazları, bankalardaki mevduatları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemez, hakkında 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununun haciz ve iflas hükümleri uygulanmaz" düzenlemesi yer almaktadır. Bu madde haczedilmezliğe ilişkin olup, Sosyal Güvenlik Kurumu hakkında icra takibi yapılamayacağı, bir diğer anlatımla cebri icradan bağışık olduğu sonucunu doğurmaz.
    Kişi ve kurumlar hakkında takip yapma hakkının varlığı ile yapılan takip sonucunda haczin uygulanıp uygulanamayacağı farklı iki konudur. Örneğin; İİK.nun 82/1.maddesi gereğince devlet malı haczedilemez ise de bu durumun devlet aleyhine takip yapılmasını engellemeyeceği tartışmasızdır. Devlet hakkında bile cebri icranın yapılabildiği düşünüldüğünde Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhinde cebri icra yoluna gidilemeyeceğinin kabulünün mümkün olmadığı muhakkaktır. Aksinin kabulü, anılan kurumdan hiçbir hak sahibinin hakkını alamayacağı gibi ağır bir sonuç doğuracaktır.
    Ayrıca, bir üst norm olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 90/4. maddesi ile de; usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklerin düzenlendiği milletlerarası andlaşmaların kanun hükmünde olduğu ve uyuşmazlıklarda gözetilmesi gerektiği kuralına yer verilmiştir.
    Buna göre, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Ek 1 Nolu Protokol"ün 1. maddesinde; "...Her gerçek ve tüzel kişi, maliki olduğu şeyleri barışçıl bir biçimde kullanma hakkına sahiptir. Kamu yararı gerektirmedikçe ve Uluslararası Hukukun genel ilkeleri ile hukukun aradığı koşullara uyulmadıkça, bir kimse mülkiyetinden yoksun bırakılamaz..." denilmektedir.
    Ek protokol"ün mülkiyet hakkı ile ilgili 1. maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisince onanmış ve onaylayan yasada; "...Her hakiki veya hükmü şahıs malların masuniyetine (dokunulmazlığına) riayet edilmesi hakkına maliktir. Herhangi bir kimse ancak amme menfaati icabı olarak ve kanunun derpiş eylediği şartlar ve devletler hukukunun umumi prensipleri dahilinde mülkiyetinden mahrum edilebilir..." ilkelerine yer verilmiştir. Bu nedenle 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35/3.maddesinde yer alan düzenlemenin anılan kurumu cebri icradan bağışık kılacağı yönündeki yorumun AİHS"nin
    6 § 1. ve Ek 1 no"lu Protokol"ün 1. maddelerinin ihlali sonucu doğuracağı da göz önünde bulundurulmalıdır.
    O halde, açıklanan yasal düzenlemeler karşısında şikayetin reddi yerine 5502 Sayılı Kanunun 35/3. maddesi ile İİK.nun haciz ve iflas hükümlerinin uygulanma yasağı getirildiği gerekçesi ile takibin iptali yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
    Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 30.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi