Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7698
Karar No: 2013/9784
Karar Tarihi: 10.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/7698 Esas 2013/9784 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Boşanmış bir çift arasında yoksulluk nafakası artırma davası görülmekteydi. Davacı taraf, 170 TL olan nafakanın yetersiz olduğunu belirterek 500 TL'ye yükseltilmesini talep etmişti. Davalı taraf ise maddi sıkıntılarının olduğunu ve mağdur olduklarını belirtip davanın reddedilmesini istemişti. Mahkeme, nafakanın 350 TL'ye yükseltilmesine karar verdi. Ancak, bu karar davalı tarafın temyiziyle yüksek mahkeme tarafından bozuldu. Bozma gerekçesi, taraflar arasında hakkaniyet dengesini bozacak bir durum olmadığı, iradın artırılması için mali durum değişikliği veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerin mevcut olması gerektiği, ve bu durumun sağlanmadığı halde karar verilmesinin hakkaniyete aykırı olacağı şeklinde açıklandı. Bu nedenle, karar bozuldu ve detaylı açıklama için TMK 176/4 ve 4. maddelerine atıfta bulunuldu.
3. Hukuk Dairesi         2013/7698 E.  ,  2013/9784 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen yoksulluk nafakasının artırılması davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dava dilekçesinde; 170 TL olan yoksulluk nafakasının az olduğunu belirterek 500 TL"ye yükseltilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; kararın kesinleşmesinden kısa bir süre sonra dava açıldığını, davalının maddi sıkıntıda olduğunu, davacının iş bulup çalışabileceğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, yoksulluk nafakasının 350 TL"ye yükseltilmesine karar verilmiş; hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    TMK 176/4 maddesi hükmüne göre tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılmasına karar verilebilir. Bu hüküm gereğince mahkemece iradın artırılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi ya da hakkaniyetin artırımı gerektirmesi gerekmektedir.
    Somut olayda tarafların 26.06.2009"da evlendiği, 11.01.2012"de boşandığı, ortak çocuğun olmadığı, davacının çalışmadığı, babasının evinde kaldığı, kira ödemediği, davalının sözleşmeli uzman erbaş olduğu, 2.144,00 TL geliri olduğu anlaşılmaktadır.
    Boşanma kararının kesinleştiği tarih ile artırım davasının açıldığı tarih arasında bir ay bulunduğu, bu süreçte paranın satınalma gücü azalmadığı gibi tarafların ekonomik sosyal durumlarında yasanın aradığı anlamda bir değişikliğin bulunmadığı, nafakanın artırılmasına karar verilmesinin taraflar arasında oluşan dengeyi bozacağı, hakkaniyete aykırı olduğu anlaşılmaktadır.
    Mahkemece TMK 176/4.maddesinde yeralan şartlar bulunmadığı halde talebin kabulüne karar verilmesi TMK 4.maddesinde yeralan hakkaniyet ilkesine de aykırı bulunduğundan reddi gereken davanın kabulüne dair verilen kararın bozulması gerekmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi