Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13543
Karar No: 2019/580
Karar Tarihi: 11.02.2019

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2016/13543 Esas 2019/580 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


2012 yılında, davacı doğalgaz şirketine ait boru, inşaat çalışması sırasında hasar görmüştür. Davacı şirket, oluşan zararın tazmini için davalı inşaat şirketi aleyhine dava açmıştır. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı taraf, kusurun davacıya ait olduğunu iddia ederek temyiz etmiştir. Yargıtay, kusurun belirlenmemesi nedeniyle kararın bozulmasına karar vermiştir ve tarafların kusuru bilirkişi marifetiyle tespit edilerek bir karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: Hukuka aykırı fiil, zarar, kusur ve illiyet bağı. Kusur, hukuka aykırı, hukuk düzeninin kınadığı bir irade veya irade fesadı hali olup hukuka aykırı sonucu isteyen veya önlemek için gerekli iradeyi göstermeyen kimse kusurludur.
4. Hukuk Dairesi         2016/13543 E.  ,  2019/580 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Davacı ... Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım ve Tic. AŞ vekili Avukat ... ve Avukat ... tarafından, davalı ... İnş. Taah. Müh. Ltd. Şti. aleyhine 04/07/2012 gününde verilen dilekçe ile tacirler arası haksız fiil nedeniyle tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 09/02/2016 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava, tacirler arası haksız fiil nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, davacı şirkete ait doğalgaz borusunun ... Büyükşehir Belediyesi adına çalışan diğer davalı şirketin ekipleri tarafından davacının bilgisi dışında yapılan kazı çalışması sırasında hasar gördüğünü belirterek, oluşan zararın tazmini isteminde bulunmuştur.
    Davalı vekili, davalı şirkete atfedilebilecek herhangi bir kusur bulunmadığını, tüm uygulamaların uygun görülen plan ve projeler, teknik şartnameler dahilinde kaldığını, alt yapı tesislerine ilişkin teknik şartnamelere göre doğal gaz, telefon, elektrik sistemi gibi tesisatların yol kotundan belli derinlikte bulunan bölgelere döşenmesi gerektiğini, işe başlanmadan önce toplantı yapılarak güzergahta altyapı tesisi bulunan tüm kuruluşlara yapılacak işle ilgili bilgi verildiğini, ... tarafından ilgili kuruluşların çalışmalar sırasında güzergahta bölgeyi bilen gözlemciler görevlendirilmesine karar verildiğini, ancak bu toplantıda davacı şirketi temsilen yetkili kişiler bulunmasına ve alınan karardan davacı kuruluşun bilgi sahibi olmasına rağmen sahada gözlemci görevlendirilmediğini, asıl kusurun davacıya ait olduğunu belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, işveren ve yüklenici firma arasındaki ilişkideki sorumluluğun müteselsil sorumluluğa dayanması nedeniyle davalı şirketin kusur oranı hususunda bir değerlendirmeye bu aşamada gerek görülmediği, kusur durumunun olası rücu davasında tartışılması gerektiği kanaati oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Haksız fiille sorumlulukta dört unsur söz konusudur. Bunlar, hukuka aykırı fiil, zarar, kusur ve illiyet bağıdır. Kusur, hukuka aykırı, hukuk düzeninin kınadığı bir irade veya irade fesadı hali olup hukuka aykırı sonucu isteyen veya önlemek için gerekli iradeyi göstermeyen kimse kusurludur.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; davalı tarafın cevap dilekçesinde ve yargılamanın aşamalarında davacının kusurlu olduğunu iddia ederek bu yönde inceleme yapılmasını talep ettiği ancak mahkemece davalı talebinin karşılanmadığı ve gerekçeli kararda da kusurun rücu davasında gözetilmesi gerektiği belirtilerek davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmıştır. Yukarıda açıklandığı üzere, haksız fiilden sorumluluğun şartlarından biri de kasıt yada ihmal boyutunda da olsa zarara sebebiyet veren tarafın kusurlu olmasıdır. Haksız bir fiille başkasına zarar veren ancak kusuruyla zarara sebep olmuşsa tazminle yükümlüdür. Mahkemece, davacı ve davalı tarafın kusuru incelenip uyuşmazlık teknik değerlendirme gerektirdiğinden, tarafların davaya konu zararın oluşumundaki kusur oranları bilirkişi marifetiyle tespit edilerek tüm dosya kapsamına göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya uygun düşmemiş, bu durum kararın bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarıda açıklanan nedenlerle davalı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 11/02/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi