Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7832
Karar No: 2013/9853
Karar Tarihi: 10.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/7832 Esas 2013/9853 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, boşanma sonrası davalı kadının asgari ücret düzeyinde gelir elde ettiği ancak bu gelirin yoksulluğu ortadan kaldırmadığına karar verdi. Mahkeme, sosyo-ekonomik durumları göz önünde bulundurarak yoksulluk nafakasında hakkaniyete uygun bir indirim yapılması gerektiği sonucuna vardı. Ayrıca, müşterek çocukların reşit olduğu ve davalının kanuni temsilciliği sona erdiği için davanın reddine karar verildi. Kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 176/3 maddesi, TMK'nun 185. madde.
3. Hukuk Dairesi         2013/7832 E.  ,  2013/9853 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı (koca), ....Asliye Hukuk Mahkemesinin 2009/149-2010/97 sayılı kararı ile eş için 250,00 TL yoksulluk ve müşterek çocuklar için 100,00"er TL iştirak nafakasına hükmedildiğini, ancak, davalının çalışmaya başlaması ve ...."in de 18 yaşını doldurması nedenleriyle bağlanan nafakaların kaldırılmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalı (kadın) cevap ve karşı davasında; özetle; tarafların müşterek çocuklarından ...." in 18 yaşını bitirmesi nedeniyle kendisine dava açılmasının yerinde olmadığı ve bu davalı yönünden davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmesi gerektiği; davalının asgari ücret ve cüz i miktardaki nafakaları ile tek başına evin geçimini sağlamaya çalıştığı, başka bir gelirinin olmadığı, kendisine ve çocuklarına hükmedilen nafakanın üç yıl geçmesine rağmen hiç artmadığı, davacının nafakaları düzenli ödemediği ve başka hiç bir katkısının olmadığı, davacının ....Otomotiv Oto Yedek Parça ve Taşımacılık Ltd. Şirketinin ortağı olduğu taşımacılık işi ile uğraştığı, davacının yeni evli olması yeni bir çocuk sahibi olmasının eski çocuklarının sorumluluklarını ortadan kaldırmayacağı nedeniyle müvekkiline karşı açılmış bulunan asıl davanın reddine; karşılık dava dilekçesinde ise almakta olduğu aylık 250,00-TL nafakanın 100,00-TL daha artırılarak 350,00-TL"ye çıkartılmasına ve velayet altındaki ... için hükmolunmuş aylık 100,00-TL iştirak nafakasının 100,00-TL daha artırılarak 200,00-TL"na çıkartılmasına karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davacı kadının çalıştığı, düzenli gelir elde ettiği gerekçesi ile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına; .... yönünden reşit olmakla iştirak nafakasının kendiliğinden kalkacağı gerekçesi ile davanın reddine; ... için TMK"nun 185. madde hükmüne göre eşlerin çocukların bakımı, eğitimi ve gözetimini özenle ve birlikte yürütmekle yükümlü oldukları nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir. Karşılık dava yönünden ise; davanın HMK"nın 133/2 maddesi gereğince süresinden sonra açıldığı anlaşılmakla karşı davanın ayrılması ile yeni bir esasa kaydedilmesi cihetine gidilmiş, hüküm, süresinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak, müşterek çocuk ....’in, dava tarihinden önce reşit olduğu, buna bağlı olarak davalı annenin de velayet görevinin sona erdiği anlaşılmaktadır. Şu halde davalının kanuni temsilciliği sona ermiş bulunduğundan, başka bir anlatımla; davalının, pasif husumet ehliyeti bulunmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekir.
    Ayrıca, Türk Medeni Kanunun 176/3 maddesine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
    Somut olayda, tarafların 15.12.2011 tarihinde kesinleşen karar ile boşandıkları, davalı kadının boşanmadan sonra asgari ücret düzeyinde gelir elde ettiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır.
    Ancak, Yerleşik Yargıtay"ın uygulamalarına göre asgari ücretin yoksulluğu ortadan kaldırmadığı ilke olarak kabul edilmiştir (HGK"nun 1.5.2002 gün 2-397 E-339 K. Sayılı kararında olduğu gibi).
    Bu nedenle davalının geliri yoksulluğu ortadan kaldırmayıp, bu durumun sadece nafaka miktarının tayininde nazara alınacağı hususu gözetilmeksizin davanın tümden kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Mahkemece yapılacak iş, tarafların sosyo-ekonomik durumları nazara alınarak yoksulluk nafakasında hakkaniyete uygun bir indirim yapılmasıdır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi