Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8322
Karar No: 2013/9926
Karar Tarihi: 11.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/8322 Esas 2013/9926 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, belediye başkanlığı tarafından kendisine yönelik tahsilat talebi olduğunu belirterek, borçlu olmadığının tespit edilmesini istemiştir. Davalı ise, kendisine yönelik icra takibi başlattıklarını ve davacının borcunu kabul ettiğini savunmuştur. Mahkeme davacının kısmen haklı olduğunu düşünerek, davalının 42.823.44 TL borcunu davacıya ödemesine karar vermiştir. Ancak bu karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Kararda, 3533 sayılı kanunun 1. maddesi gereğince, belirli kuruluşlar arasındaki uyuşmazlıkların hakem sıfatıyla çözümlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeple, mahkemenin davayı bu doğrultuda incelemesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak mahkemenin bu doğrultuda hareket etmediği, talebin genel hükümlere göre incelenip sonuca bağlandığı belirtilerek, kararın usul ve yasaya aykırı olduğu vurgulanmış ve bozulması gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun maddesi detayı: 3533 sayılı kanunun 1. maddesi, genel, katma ve özel bütçelerle yönetilen daireler ve belediyelerle, sermayesinin tamamı devlete veya belediyelere yahut özel idarelere ait olan daire ve müesseseler arasında çıkan uyuşmazlıkların, adalet mahkemelerinin görevi içinde bulunanlar o kanunda yazılı tahkim usulüne göre çözümlenmesi gerektiğini belirtmektedir.
3. Hukuk Dairesi         2013/8322 E.  ,  2013/9926 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen istirdat davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı ... vekili dava dilekçesinde; davalı ... Belediye Başkanlığı tarafından müvekkili aleyhine elektrik kullanım bedelinin tahsili istemli icra takibi başlatıldığını belirterek; müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir. 25.12.2008 tarihli ıslah dilekçesinde ise; yargılama devam ederken davalının icra alacağını tahsil ettiğini belirterek; müvekkilinden tahsil edilen 60.880,00 TL"nin davalıdan istirdadı ile müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Belediye Başkanlığı vekili cevap dilekçesinde; davacı tarafın icra takibine itiraz etmeyerek borcu kabul ettiğini ve 56.000,00 TL ödeme yaptığını belirterek; davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile; 42.823,44 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava konusu uyuşmazlık; belediyeler arasındaki menfi tespit ve istirdat istemine ilişkindir.
    Bir hak üzerinde uyuşmazlığa düşmüş olan iki tarafın anlaşarak, bu uyuşmazlığın çözümlenmesini özel kişi veya kişilere bırakmalarına ve uyuşmazlığın bu özel kişi veya kişiler tarafından incelenip karara bağlanmasına tahkim denir.
    Kural olarak taraflar bir uyuşmazlığın çözümlenmesi için hakeme başvurmaya mecbur değildirler. Ancak bazı hallerde bir uyuşmazlığın çözümlenmesi için hakeme başvurmak zorunludur ki; buna zorunlu tahkim denir.
    Tahkimin hangi hallerde zorunlu olduğu, özel bir kanun hükmü ile belirlenir.
    Mecburi tahkim hallerinden birinin düzenlendiği 3533 sayılı Kanunun 1. maddesi gereğince; genel, katma ve özel bütçelerle yönetilen daireler ve belediyelerle, sermayesinin tamamı devlete veya belediyelere yahut özel idarelere ait olan daire ve müesseseler arasında çıkan uyuşmazlıklardan adalet mahkemelerinin görevi içinde bulunanlar o kanunda yazılı tahkim usulüne göre çözümlenir.
    Bu bağlamda eldeki davada taraflar, 3533 Sayılı Kanunun 1. maddesinde gösterilen kuruluşlardan olup, uyuşmazlığın "Hakem" sıfatı ile çözümlenmesi gerekmektedir.
    O halde mahkemece, tarafların sıfatı gözetilerek sözü edilen yasa hükmü uyarınca uyuşmazlığın hakem sıfatı ile çözümlenmesi gerektiği gerekçesi ile dava dilekçesinin görev yönünden (hakem sıfatıyla bakılması gerektiğinden) reddine karar verilmesi gerekirken; işin esasına girilmek suretiyle talebin genel hükümlere göre incelenip sonuca bağlanması usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi