Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6270
Karar No: 2019/5767
Karar Tarihi: 12.03.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/6270 Esas 2019/5767 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işverenin ödenmeyen işçilik alacaklarını tahsil etmek için ilamsız icra takibi başlattığını belirtmiştir. Ancak davalı işveren itiraz etmiştir. Davacı, itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesi ve icra inkar tazminatının hüküm altına alınması talebinde bulunmuştur. Mahkeme, deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, hükme esas alınan bilirkişi raporunda belirlenen miktarın, ücret alacağı olarak hüküm altına alınması kararda açıklanmadığından yanlışlık bulunmaktadır. Kararda ayrıca, gerekçe ile hüküm arasında çelişki oluşturan noktalar da mevcuttur. Bu sebeple, karar HMK’nın 297 maddesine aykırı ve infazda tereddüte yol açacak niteliktedir. Sonuç olarak, temyiz olunan hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, madde 297: Hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin isteklerin her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekmektedir.
- Kararların gerekçeleri, kararın sonucu ile tam bir uyum içinde, o davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi sebeplere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, kısaca maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantıyı gösterecek nitelikte olmalıdır.
22. Hukuk Dairesi         2016/6270 E.  ,  2019/5767 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının ödenmeyen işçilik alacaklarının tahsili amacıyla ... İcra Müdürlüğünün 2012/765 esas sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlattıklarını, davalı işverenin takibe haksız ve hukuka aykırı olarak itiraz ettiğini beyanla itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini, ayrıca borçlunun icra inkar tazminatına mahkum edilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının işyerinde 01.05.2009 tarihinden itibaren genel müdür, 27.07.2009 tarihinden itibaren de hem genel müdür hem de birinci derecede imza yetkili yönetim kurulu üyesi ve başkanı olarak çalıştığını, eldeki davanın ticaret mahkemesinin görev alanında olduğunu, iş mahkemesinin görevsiz olduğunu, ayrıca davacının şirketi zarara uğrattığını, savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu:
    Karar, yasal süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Mahkeme kararında yazılacak hususlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297. maddesinde belirtilmiştir. Maddeye göre, hüküm sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, isteklerin her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.
    Öte yandan, kanunun aradığı anlamda oluşturulacak kısa ve gerekçeli kararın hüküm fıkralarının, açık, anlaşılır, çelişkisiz ve uygulanabilir olması gerekmekle birlikte, kararın gerekçesinin de, sonucu ile tam bir uyum içinde, o davaya konu maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiğini, kurulan hükmün hangi sebeplere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığını ortaya koyacak, kısaca maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantıyı gösterecek nitelikte olması gerekir. Zira tarafların o dava yönünden, hukuk düzenince hangi sebeple haklı veya haksız görüldüklerini anlayıp değerlendirebilmeleri ve Yargıtayın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için, ortada, usulüne uygun şekilde oluşturulmuş, hükmün hangi sebeple o içerik ve kapsamda verildiğini ayrıntılarıyla gösteren, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıktaki bir gerekçe bölümünün ve buna uyumlu hüküm fıkralarının bulunması zorunludur.
    Somut uyuşmazlıkta, mahkemece yapılan yargılama neticesinde, “Davanın kısmen kabul kısmen reddine, ... icra dairesinin 2012/765 Esas sayılı takip dosyasındaki Davacının kıdem tazminatı olan 32.175,64 TL ile faiz miktarı 9.574,67 TL olmak üzere toplam 41.750,31 TL asıl alacağın yönünden itirazın iptaline takibin devamına, ücret yönünde 1.166,28 TL asıl alacağın itirazın iptaline takibin devamına, icra inkar tazminatının reddine” karar verilmiştir. Ne var ki, hükme esas alınan bilirkişi raporunda 1.166,28 TL tutarındaki miktar, ücret alacağının işlemiş faiz miktarı olarak belirlenmiştir. Mahkemece, bilirkişi raporunda işlemiş faiz olarak belirlenen miktarın, ücret alacağı olarak hüküm altına alınmasının gerekçesinin kararda açıklanmaması hatalıdır. Ayrıca kararın gerekçesinde “davalı taraf davacının ücret ödemelerini yaptığına ilişkin herhangi bir belge sunmamıştır” denildikten sonra, hükümde ücret yönünden 1.166,28 TL’nin hüküm altına alınması da gerekçe ile hüküm arasında çelişki oluşturmaktadır. Mahkemece HMK’nın 297 maddesine aykırı karar olarak çelişkili ve infazda tereddüt yaratacak nitelikte karar verilmesi hatalı olup, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.
    Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan sebeplerden BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz sebeplerinin bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12.03.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi