Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/7081
Karar No: 2013/11290
Karar Tarihi: 01.07.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/7081 Esas 2013/11290 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2013/7081 E.  ,  2013/11290 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı, dava dilekçesinde; çocukların herbiri için 400 TL olmak üzere toplam 800 TL iştirak nafakasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece çocuklar yararına 200"er TL iştirak nafakası takdir edilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.

    Somut olayda; mahkemece davalının hangi tarihten itibaren iştirak nafakası ödeyeceği belirlenmemiştir. 28/11/1956 gün 15 E-15 K sayılı yargıtay içtihadı birleştirme kararına göre nafaka ve nafakanın artırılması davaları kanundan doğan bir alacağın tespiti ve tahsili niteliğinde olup, davanın açıldığı tarihten itibaren hüküm ifade eder. Buna göre, nafakaya dava tarihinden itibaren hükmetmek gerekirken, nafakanın hangi tarihten itibaren ödenmeye başlayacağının belirtilmemesi usul ve yasaya uygun bulunmamıştır.
    Mahkemece oluşturulan hükümde "hükmedilen nafakanın kararın kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl sonra ve devam eden yıllarda Devlet İstastik Enstitüsü tarafından açıklanan ÜFE+TÜFE toplamının yarısı oranında yıllık artışlara tabi tutulmasına" karar verilmiştir. Bu şekilde hesaplanacak bir artış oranı ile hüküm fıkrasının denetim yolunun kapalı tutulduğu ve kamu düzeninin HMUK"nun 388 ve 6100 sayılı yasanın 297.maddesine göre sistem merkezinin hukuki dinlenilme hakkına vücut veren hükmün ögelerinin ilgililerce öğrenilmesine olanak vermesini engelleyici nitelik taşıdığı görülmektedir. Sav ve savunmanın sonrasında infazda sorun yaşanmadan hüküm fıkrasında haklar setinin gösterilmesi yargı erkinin vazgeçemeyecek özelliği olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.
    Davacı yargılama sırasında kendisini bir vekil ile temsil ettirmediği halde hükümde davacı yararına vekalet ücretine hükmedilmesi yasa hükmüne uygun görülmemiştir. Bu bağlamda, hüküm fıkrasının belirsizliğini engelleyen haklar setinin aydınlık ve uygulanırlık içinde gösterilmesine ve vekil ile temsil ettirmeyen yan için ücreti vekaletin tayini ayrıca bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 01.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi