3. Hukuk Dairesi 2021/406 E. , 2021/12281 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki tazminat davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda; davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hüküm, davalılar vekili tarafından duruşmalı olarak temyiz edilmekle; duruşma günü olarak belirlenen 30/11/2021 tarihinde davacı vekili yetki belgesine istinaden Av....ile davalılar vekili yetki belgesine istinaden Av.... geldiler. Açık duruşmaya başlandı ve hazır bulunan vekillerin sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için saat 14.00"e bırakılması uygun görüldüğünden, belli saatte dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, ... Üniversitesi fotoğraf bölümü 2. sınıf öğrencisi iken davalılara ait İtalyanca dil kursuna katıldığını, kendisine eğitimine ..."da devam edebileceğinin söylendiğini, transfer işlemlerini kendilerinin gerçekleştireceklerini, üçüncü sınıftan üniversiteye başlatacakları için sene kaybı da olmayacağını taahhüt ettiklerini ve bu maksatla sözleşme imzaladıklarını, sözleşmenin transfer işlemlerini kapsadığını sanmasına karşın, sözleşmenin lise mezunlarına hitap eden yeni mezunlar için hazırlanmış olduğunu sonradan öğrendiğini ancak kendisine kesin söz verilmesine inandığından okumakta olduğu üniversiteden kaydını kapattığını ,dil öğrenimini geliştirmek için İtalya"da kursa yazıldığını, bu arada kaydının yapılması gereken okulda eğitim döneminin 05/11/2013 tarihinde başladığı halde, 10/11/2013 tarihinde davalılar tarafından herhangi bir işlemin yapılmadığını öğrendiğini, üniversitenin okullarında 3. sınıfa transfer işlemi yapılmadığını, kendisinin 1. sınıftan başlayacağını bildirdiklerini, bunu davalılara aktardığında "okulun yanlış bilgilendirdiği" yanıtını aldığını, yabancı bir ülkede tek başına kaldığını, kaydını kapattığı için yurtta da eğitime devam imkanının kalmadığını ileri sürerek, 4.950 Euro ve 47.560,76TL maddi ve 50.000,00TL manevi tazminatın faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar, davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece bozma ilamına uyularak, Davanın kısmen kabulü ile; 45.790,12 TL ve 4.950 EURO (fiili ödeme günündeki kur üzerinden Türk Lirası"na çevrilmek üzere) maddi tazminatın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile
davacıya ödenmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine, davacının manevi tazminat isteminin kısmen kabulü ile; 2.500,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya ödenmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine, karar verilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
1-Yetkili makamlar tarafından bir takım hukukî işlemlerin, bunların hukukî sonuçlarından etkilenmeleri amaçlanan kimselere kanuna uygun şekilde bildirimi ve bu bildirimin de usulüne uygun şekilde yapıldığının belgelenmesi olarak tanımlanan tebligat, Anayasa ile güvence altına alınan iddia ve savunma hakkının, daha da özelde hukukî dinlenilme hakkının tam olarak kullanılması ve bu suretle adil bir yargılamanın yapılmasını sağlayan çok önemli bir araçtır.
Bir davada davanın taraflarının yapılan hukuki işlemlerden haberdar olmaları, tarafların duruşma gününden haberdar olup hazır olabilmesi usulüne uygun tebligat yapılmasına bağlıdır. Aksi durumun, ilgilinin hak arama hürriyetini kısıtlayacağına şüphe yoktur. Aslında hemen her hukuksal işlemin tebligat ile sonuç doğuracağını söylemek mümkündür. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 27. maddesinde "Hukuki dinlenilme hakkı" düzenlenmiştir. Buna göre davanın taraflarının yargılama ile ilgili bilgi sahibi olma, açıklama ve ispat hakkı bulunmaktadır. Maddenin gerekçesinde açıklandığı üzere bu hak Anayasanın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsurudur. İddia ve savunma hakkı olarak da bilinen bu hak, tarafların yargılama konusunda tam bilgi sahibi olmalarını, açıklama ve ispat hakkını tam ve eşit olarak kullanabilmelerini, yargı organlarının da bu açıklamaları dikkate alarak gereği gibi değerlendirme yapıp karar vermelerini zorunlu kılmaktadır. Hakim tarafları dinlemeden veya açıklama ve ispat hakkını kullanmaları için kanuna uygun biçimde davet etmeden hükmünü veremez (HGK"nın 2009/52 Esas, 2009/105 Karar sayılı kararı).
Somut olayda; bozma sonrası yeni duruşma gününün davalı tarafa tebliğ edilmediği görülmektedir. Bu durumda, davalı tarafa bozma sonrası yeni duruşma günü usulünce tebliğ edilmeden, davalıların iddia hakkını kısıtlar biçimde, yokluğunda yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
2-Bozma nedenine göre, davalıların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle davalıların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 3.815 TL Yargıtay duruşması vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalılara verilmesine, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edenlere iadesine, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440. maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30/11/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.